Čitaj mi!

Slobodan Jovanović u Aleji velikana

Nakon 53 godine posmrtni ostaci velikog srpskog pravnika i istoričara Slobodana Jovanovića ekshumirani su i biće položeni u Aleju zaslužnih građana u Beogradu.

Posmrtni ostaci velikog srpskog pravnika i istoričara Slobodana Jovanovića ekshumirani su nakon 53 godine i biće sahranjeni u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, u subotu 10. decembra, saopštio je Odbor za organizaciju.

Jovanović je za vreme Drugog svetskog rata bio predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije u egzilu u Londonu, a preminuo je 1958. godine i sahranjen na groblju "Kensal Grin" u tom gradu.

Kao istaknuti pravnik, Jovanović je bio profesor i dekan beogradskog Pravnog fakulteta, rektor Univerziteta u Beogradu i predsednik Srpske kraljevske akademije nauka.

Posle više od pola veka, njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1. decembra i organizovano je njihovo prenošenje u Srbiju, navodi se u saopštenju i dodaje da će sahrana biti obavljena pod okriljem Srpske akademije nauka i umetnosti, Univerziteta u Beogradu i Pravnog fakulteta.

Sahrana će biti u 13.30 sati, a istoga dana od 11 sati na Pravnom fakultetu biće održana komemorativna sednica, u amfiteatru koji nosi ime našeg slavnog pravnika i istoričara. Takođe u subotu, u 12 sati, biće svečano otvoren "Plato Slobodana Jovanovića" ispred zgrade Pravnog fakulteta.

Na komemoraciji na Pravnom fakultetu će, kako je najavljeno, govoriti dekan tog fakulteta Mirko Vasiljević, rektor Univerziteta Branko Kovačević i predsednik SANU Nikola Hajdin.

Kapela na Novom groblju u kojoj će biti izloženi posmrtni ostaci Slobodana Jovanovića biće otvorena za mimohod od 10 sati, a opelo će biti obavljeno u 13 sati na Novom groblju.

Jovanovića su komunističke vlasti osudile u odsustvu 1946. godine na kaznu lišenja slobode s prinudnim radom u trajanju od 20 godina, gubitak političkih i pojedinih građanskih prava u trajanju od 10 godina, konfiskaciju celokupne imovine i na gubitak državljanstva, navodi se u saopštenju.

Okružni sud u Beogradu je 2007. godine doneo rešenje kojim se utvrđuje da je presuda Vrhovnog suda FNRJ - Vojno veće iz 1946. godine "ništavna od trenutka njenog donošenja", kao i sve njene pravne posledice i da se poznati naučnik smatra neosuđivanim.

Inicijativu da se posmrtni ostaci Slobodana Jovanovića prenesu u Beograd i tu sahrane pokrenuli su 1997. godine Pravni fakultet i SANU.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 13. dec 2011, 00:17) - nemoderisani [neregistrovani]

buldožer

sramno je kako se istorija brise.

(sreda, 07. dec 2011, 17:14) - anonymous [neregistrovani]

Divno.

Lep gest.

(utorak, 06. dec 2011, 11:14) - Монархиста [neregistrovani]

Хвала Богу

Коначно су остаци пренешени, хвала Богу,наш историчар..да није био неке ствари се никад не би сазнале из 2 св. рата. Председник владе Краљевине Југославије. СЛАВА МУ И ХВАЛА!

(ponedeljak, 05. dec 2011, 19:31) - namcor

Cak su i Englezi...

...0belezili kucu u kojoj je ziveo ovde u Londonu (Fotografisao sam i znam gde se nalazi). Bio je red da mu se i Srbija oduzi.