Читај ми!

Glavaš ne može na izbore

Ustavni sud Hrvatske saopštio da nije moguće da Branimir Glavaš, koji je osuđen za ratne zločine, bude nosilac liste svoje stranke na predstojećim izborima.

Stav Državne izborne komisije Hrvatske (DIP) prema kojem Branimir Glavaš, koji je osuđen za ratne zločine, ne može da bude kandidat, ali može da bude nosilac izborne liste na predstojećim parlamentranim izborima, ne osigurava zaštitu osnovnih vrednosti hrvatske ustavne države, upozorio je Ustavni sud Hrvatske.

Odgovornost za pravne posledice ustavnopravno neprihvatljivih odluka snose njihovi donosioci, ocenio je sud.

Ustavni sud ocenjivao je odluku Državne izborne komisije da Glavaš može biti nosilac liste "Hrvatskog Demokratskog saveza Slavonije i Baranje" (HDSSB), ali ne i kandidat na parlamentarnim izborima 4. decembra. Prema oceni Ustavnog suda Hrvatske, tako nešto nije
moguće.

U obrazloženju, Ustavni sud je naveo da su izborni postupci uvek najvažniji test privrženosti istinskoj političkoj demokratiji koja je utemeljena u Ustavu Republike Hrvatske. "Reč je o integrisanom sistemu za zaštitu ljudskog dostojanstva u kojem ključnu ulogu imaju demokratija i vladavina prava", ocenio je sud.

Sud je naglasio da logika izbornog procesa mora biti istovetna toj ustavnoj logici. "Ona mora voditi sva nadležna tela u pronalaženju puta do pojedinačnih rešenja u svakom konkretnom slučaju", navodi sud.

Sud je ocenio da je nesumnjivo da, sa aspekta uticaja na birače i celokupni izborni proces nosilac liste ima i pravno i faktički jaču poziciju od samih kandidata na dan izbora, jer se imena kandidata, za razliku od imena nosilaca liste, ne pojavljuju na glasačkim listićima, prenose mediji u Zagrebu.

Odgovor na pitanje može li Glavaš na parlamentarnim izborima 4. decembra da bude nosilac stranačke liste ili kandidat za poslanika tražila je njegova stranka HDSSB.

Glavaš je osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. u slučajevima poznatijim kao "selotejp" i "garaža". Zatvorsku kaznu služi u BiH budući da je uoči izricanja presude u Hrvatskoj pobegao u susednu državu čije državljanstvo takođe ima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво