Aleksejev i Lajčak oprečno o sudbini RS

Rusija upozorava da Evropska unija i bošnjački političari žele, nakon hapšenja Radovana Karadžića, da ukinu RS i formiraju unitarnu državu. Visoki predstavnik međunarodne zajednice, Miroslav Lajčak odlučno odbacuje mogućnost otcepljenja i ukidanja RS.

Bivši ruski ambasador u Beogradu, Aleksandar Aleksejev smatra da je sudski pretres bivšem lideru bosanskih Srba ponovo aktivirao napore da se ukine Republika Srpska.

Aleksejev, koji je sada visoki zvaničnik ruskog ministarstva inostranih poslova, rekao je da su reforme državnog uređenja BiH moguće "ali samo uz saglasnost svih strana i bez pritiska spolja", ističući da se Rusija zalaže za prestanak rada Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Predsedavajući predsedništva BiH Haris Silajdžić, čiji je, kako je ranije izjavio, krajnji politički cilj ukidanje RS, jer je nastala na "zločinačkom genocidu" i zbog nepoštovanja  multietničnosti, konstitutivnosti i prava nesrpskog naroda zagarantovanih Dejtonskim sporazumom, rekao je nakon hapšenja Radovana Karadžića, da iako je on uhapšen, njegov projekata neometano napreduje i još živi u BiH.

Lajčak je, međutim, odbacio mogućnost takvih promena unutar BiH, navodeći da neće biti ocepljenja RS od Bosne, ali ni ukidanja srpskog entiteta, te da "bonska" ovlaštenja, koja mu omogućuju čak i da smenjuje izabrane zvaničnike u BiH, nisu sredstvo za manipulaciju domaćih lidera.

"Bonska ovlašćenja su tu da osiguraju da se pravila igre poštuju. Nemam nameru da dozvolim da budu predmet dnevnopolitičkih prepucavanja, ali ona postoje i ako budem smatrao da treba da ih iskoristim, neću oklevati da to i uradim", rekao je Lajčak za banjalučki "Fokus".

Aleksejev je najvio je da bi u oktobru trebalo da bude donete odluka, na zasedanju Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira, o prestanku rada OHR-a do kraja ove ili početkom sledeće godine". Ruski diplomata smatra da Evropska unija može da zadrži Lajčaka u BiH, ali ne u svojstvu visokog predstavnika i ne sa njegovim "bonskim" ovlašćenjima. 

Lajčak je rekao da je krajnje vreme da lideri, kao i institucije u BiH shvate, da odgovornost za sudbinu zemlje leži na njima i da se koncentrišu na ono što moraju uraditi da bi BiH što pre ispunila zahteve iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

Lajčak je istakao da izručenje Radovana Karadžića, koliko god to bila dobra vest, ne znači da je posao saradnje s Tribunalom gotov. "Očekujem od odgovarajućih institucija da iskoriste ovaj povoljan trenutak koji je stvoren hapšenjem Karadžića i da upotpune saradnju s Haškim sudom, da završe to pitanje tako što će i dva preostala osumnjičena biti izručena Tribunalu", rekao je Lajčak.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара