Читај ми!

Zajedničko obeležavanje Oluje!

Ivo Josipović rekao da će "Oluja" biti zajednički obeležavana onog trenutka "kada Srbi prihvate političku i istorijsku istinu o uzrocima rata", naglašavajući da je pomirenje moguće i da je uveren da će doći dan kada će i Hrvati i Srbi u Kninu obeležiti pobedu Hrvatske.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović uveren je da je pomirenje između Srba i Hrvata moguće, naglasivši da su dobri odnosi pretpostavka zajedničkog razvoja.

Josipović je, u intervjuu za Jutarnji list, rekao da ima razumevanja za Srbe koji žale sa svojim stradalim rođacima i prijateljima, dodajući da je pomirenje proces koji daje vidljive rezultate.

"Zajednički ćemo obeležavati Oluju onog trenutka kada Srbi prihvate političku i istorijsku istinu o uzrocima rata. Verujem da će doći dan kada će i Hrvati i Srbi u Kninu obeležiti pobedu Hrvatske, kad ćemo zajedno položiti cveće na spomenik svim nevinim žrtvama rata, i Hrvatima i Srbima", istakao je hrvatski predsednik.

Prema Josipovićevim rečima Hrvatska je "Olujom" vratila svoju teritoriju, samopoštovanje i prekinula okupaciju i tada su otvorena vrata slobodi i demokratiji i razvoju Hrvatske u zemlju evropskih standarda.

Na pitanje kako promeniti duboko suprotstavljeni odnos u interpretaciji "Oluje" između Hrvata i Srba Josipović odgovara da se mora pokazati međusobno razumevanje, poštovanje svih žrtava i osuda svih zločina, kao i zaštita položaja nacionalnih manjina.

"Mora se moći biti politički Hrvat, dakle, odgovoran hrvatski državljanin, a u isto vreme Srbin po nacionalnosti. Zašto neko ne bi imao identitet koji obuhvata oba elementa. Usudio bih se da kažem da hrvatski Srbi, barem ogromna većina, to i jesu", ističe Josipović.

Prema Josipovićevim rečima, Hrvati sa druge strane, moraju da nauče da postojanje manjinske srpske, bošnjačke, italijanske, mađarske ili bilo koje druge tradicije i kulture ne ugrožava ničije hrvatstvo niti hrvatski nacionalni identitet.

Број коментара 71

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво