Čitaj mi!

Rezultati popisa u Crnoj Gori

Crnogoraca 44,9 odsto, Srba 28,77 procenata. Srpskim jezikom govori 43,88 odsto građana, a crnogorskim 36,97 odsto. Različite reakcije vladajućih stranaka i opozicije na rezultate popisa.

Na popisu stanovništva u Crnoj Gori, održanom u aprilu, 44,9 odsto građana izjasnilo kao Crnogorci, a 28,77 odsto kao Srbi. Prema podacima crnogorskog Zavoda za statistiku, 43,88 odsto građana izjasnilo se da govori srpskim jezikom, a crnogorskim 36,97 odsto.

Prema preliminarnim podacima popisa, u Crnoj Gori živi 625.266 stanovnika. To je za oko pet hiljada stanovnika više u odnosu na popis iz 2003. godine, kada je u Crnoj Gori bilo oko 620,100 stanovnika, saopštio je Zavod.

Na konferenciji za novinare Zavoda za statistiku saopšteno je da u Crnoj Gori živi 4,91 odsto Albanaca, 8,65 odsto Bošnjaka, 3,31 odsto Muslimana, 0,92 odsto Hrvata i 1,01 odsto Roma. O nacionalnoj pripadnosti nije se izjasnilo 4,87 odsto stanovnika.

Albanskim jezikom govori 5,27 odsto građana, bošnjačkim 5,33 odsto, srpsko-hrvatskim 2,63 i hrvatskim jezikom govori 0,45 odsto.

U Crnoj Gori, prema prvim rezultatima popisa sprovedenog od 1. do 15. aprila, ima više od 194.700 domaćinstava i oko 316.000 stanova. Najveći broj stanovnika ima Podgorica, više od 187.000, što predstavlja 30 odsto stanovništva Crne Gore.

U odnosu na popis iz 2003. godine, u glavnom gradu Crne Gore živi oko 50.000 stanovnika više, saopštio je crnogorski Zavod za statistiku.

U Podgorici živi više od 57 odsto Crnogoraca, dok je Srba nešto preko 23 odsto. Crnogorci su većinsko stanovništvo u 12 od 21 opštine u Crnoj Gori. Pored Cetinja, Podgorice, Nikšića i Danilovgrada, to su još opštine Kolašin, Mojkovac, Šavnik, Žabljak, Kotor, Budva, Bar i Tivat.

Srbi su većinsko stanovništvo u Plužinama, gde ih ima više od 65 odsto, zatim, u Andrijevici - preko 61 odsto, u Pljevljima oko 57 odsto, Herceg Novom blizu 49 odsto, Beranama oko 43 odsto i u Bijelom Polju - oko 36 odsto.

Prema popisu 2003. godine, u Crnoj Gori bilo je 620.145 stanovnika. Crnogoraca je bilo 43,16 odsto, Srba 31,99, Bošnjaka 7,77, Albanaca 5,03, Muslimana 3,97, Hrvata 1,1, a Roma 0,42 odsto.

Reakcije na rezultate popisa

Rezultati popisa stanovništva pokazuju da jača "građanska Crna Gora", ocenio je predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić. Komentarišći povećanje broja Crnogoraca, na blizu 45 odsto, Krivokapić je rekao da to znači da su Crnogorci "temeljni narod koji je stvorio državu".

Povećanje broja građana koji govore crnogorski jezik, za oko 14 odsto, i smanjenje broj onih koji govore srpskim, za više od 20 odsto, u odnosu na popis iz 2003. godine, Krivokapić je ocenio kao dokaz da se Crna Gora "ne može praviti bez Crnogoraca".

Premijer Crne Gore Igor Lukšić ocenio je da popis potvrđuje da je Crna Gora multietničko, multikulturalno društvo, što je njena vrednost i bogatstvo.

Funkcioner Socijalističke narodne partije Vuksan Simonović smatra da je "teško komentarisati" rezultate popisa o nacionalnoj pripadnosti, pošto ih nisu utvrdile opštinske popisne komisije i pošto političkim strankama nije bilo omogućilo da u tome učestvuju.

Simonović je poručio da je "potpuno jasno" da srpskim jezikom i dalje govori najveći broj građana Crne Gore i da će to uticati na njegovo "realno pozicioniranje, kao najdominantnijeg jezika u Crnoj Gori".

Opozicioni Pokret za promene ocenio je da rezultati popisa o nacionanoj pripadnosti, veri i jeziku "realna slika identiteta" u Crnoj Gori. Prema oceni PzP-a, pitanja identiteta će imati sve manji uticaj u Crnoj Gori.

Opoziciona Nova srpska demokratija ne prihvata rezultate popisa. Predsednik NSD Andrija Mandić je rekao da je u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Pljevljima i Herceg Novom počinjena "krađa" rezultata popisa o nacionalnosti i jeziku "na nivou od pet do šest procenata".

Najnoviji rezultati popisa stanovništva pokazuju da je neophodan dogovor između dve najbrojnije nacionalne zajednice, Crnogoraca i Srba, radi budućnosti države i svih građana koji u njoj žive, saopštio je Srpski nacionalni savet u Crnoj Gori.

Predsednik Saveta Momčilo Vuksanović je poručio rezultati popisa svedoče o uslovima u kojima je u poslednjih 15 godina živeo srpski narod, odnosno o asimilaciji Srba kao trendu u Crnoj Gori.

"Podaci državnog Zavoda za statistiku se poklapaju sa pretnjama koje su u Skupštini saopštavali najuticajniji lideri i funkcioneri vladajuće koalicije kada su obećavali da će smanjiti broj Srba na sledećem popisu", naveo je Vuksanović.

Bošnjački savet je sa rezervom prihvatio rezultate popisa, jer "ne odražavaju realnu sliku nacionalne strukture u Crnoj Gori". Iz BS-a su poručili da se ne sumnja u validnost podataka, ali su ukazali na ambijent u kojem je realizovan popis i njegovu metodologiju, koja se razlikovala od Zakona o popisu, tako da su nepopisane ostale osobe koje trenutno nisu u Crnoj Gori ili su u dijaspori.

broj komentara 68 pošalji komentar
(utorak, 18. dec 2012, 21:02) - NS [neregistrovani]

Moralni Ljudi

Kakav moral obraz ko djon do juce govore srpskim 60% crnogoraca a sad od jednom ti isti ljudi govore nekim drugim jezikom... Nista mi nije jasno samo od sramote nebi se ni javljao kakav narod Strasno,,,

(utorak, 19. jul 2011, 13:56) - Mladen [neregistrovani]

Ramzes III

Fala Bogu, mozes da se osecas i kao Egipcanin ako oces, nas u Srbiji to ne zanima uopse

(sreda, 13. jul 2011, 10:34) - Goran [neregistrovani]

Jedan jezik - Paprika

To je jedan jezik i nema niko pravo na taj jezik ni hrvati ni srbi.
Ja bih da mu damo ime paprika.
Hrvai Srbi i Crnogorci pricaju istim jezikom-
paprikom.

(sreda, 13. jul 2011, 10:33) - anonymous [neregistrovani]

Pitam se jedno??

A gde su Rusi? Kupise pola Crne Gore, kada podjes u Boku, Budvu i okolinu samo se cuje Ruski jezik. A u popisu ih nepostoji??? Dobro , mozda nisu drzavljani ali imaju sve kao da jesu i tu zive veci deo zivota. Upisite i njih.

(sreda, 13. jul 2011, 07:37) - anonymous [neregistrovani]

Jezik

Neka se svako izjasnjava kako zeli, to je sasvim normalno i nije samo specificno za ovo podrucje. Cuo sam za Njemce koji sebe, recimo, smatraju Bavarcima, ali ovo sa jezikom je farsa - generalno u cijeloj srednjoj Jugoslaviji. To je jedan jezik i treba mu dati jedinstveno ime - kakvo god, ali jedinstveno ime. Nema mi nista zamornije nego kad me stranci pitaju, "razumijem li ja hrvatski?"

(sreda, 13. jul 2011, 03:51) - anonymous [neregistrovani]

ajde izbrisite mi komentar slobodno

mogu da se kladim da je zapad ovde umesao nos, kako to zakljucujem? Pa zadnjih godina crnogorci kao da se odvajaju od nas i ne zele da imaju nista zajednicko, kao i priznanje kosova, to je jasan dokaz upletenosti
i nemojte opet da objavite komentar, bice smak sveta

(sreda, 13. jul 2011, 02:37) - anonymous [neregistrovani]

шта је чудно?

Албански није матернји само Албанцима.
Схвати да постоје 2 врсте људи, као и држава. У конкретном случају у питању је однос према Албанцима. Паметни који уче на туђим грешкама (нпр. држава Црна Гора) и нас блесавих који нисмо способни ништа научити ни из сопствених (цео списак Србија, Македонија, Грчка).

(sreda, 13. jul 2011, 02:16) - Anto [neregistrovani]

rep

Osjecam da je tvoja namjera dobra a to i jes najvaznije, treba zivjet u mir i u najboljim mogucim odnosima. Vijek i po jedne bjesomucne kampanje i plagijata je sigurno ostavilo dubok trag. Danas je vrijeme ispravke tih zabluda i to se polako desava sto nikako ne znaci da prijateljske i rodbinske veze izmedju dva naroda treba da trpe zbog toga. Ako sam crnogorac ko moze da mi kaze da nisam i odakle mu pravo. To mora da bude osnova za bilo koli dijalog.
Anto nije iskljucivo hrvatsko ime vec i crnogorsko :)

(sreda, 13. jul 2011, 02:14) - anonymous [neregistrovani]

re:Ватикан

Isto tako ni mnogi delovi Srbije nikada nisu bili srpski, kao npr. Vojvodina ili cak Beograd. Znaci, zivi u sadasnjosti. A stara Hercegovina nikada nije postojala kao drzava, to je vise podela koju su nametnule stare velike sile, pre svega Turska i Austrija.

(sreda, 13. jul 2011, 01:31) - sanja [neregistrovani]

CG manjina

Pa znaci da je CG manje nego ostalih.Kako su se presli pa buducnost je vec jasna.Slicno ko sa Kosovom.Prakticno su CG manjina