Godišnjica napada na kolonu JNA

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu obeležena je 19. godišnjica stradanja vojnika tadašnje Jugoslovenske narodne armije kada je ubijeno više od 40 vojnika i oficira. Obeležavanje proteklo bez incidenata, ali u prisusvu jakih policijskih snaga. Za taj zločin još niko nije odgovarao.

Polaganjem cveća i paljenjem sveća, odata je pošta vojnicima i oficirima koji su, pre 19 godina, stradali u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Obeležavanje 19. godišnjice zločina nad vojnicima JNA u Sarajevu u Dobrovoljačkoj ulici proteklo je bez incidenta, iako policija kantona Sarajevo nije dozvolila tročlanoj srpskoj delegaciji, i pored ranijeg dogovora, da na mestu stradanja vojnika položi venac, pravdajući to bezbednosnim razlozima.

Blizu 100 članova porodica i predstavnika nevladinih boračkih organizacija i vlasti RS zapalili su sveće i položili bele ruže u blizini Dobrovljačke, koja sada nosi ime Hamdije Kruševljakovića, kod mosta Drvenije.

Tri autobusa koja su došla iz Istočnog Sarajeva, među kojima su bili i predstavnici vlasti RS, zaustavila su se ispred zgrade Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, odakle su učesnici pomena sa zapaljenim svećama i belim ružama u mimohodu došli do mosta Drvenija na Miljacki.

Skup su obezbeđivale jake policijske snage. Pomen poginulim vojnicima JNA služen je u pravoslavnom hramu u Miljevićevima u Istočnom Sarajevu, a položeni su i venci na vojničkom groblju u Sokocu.

Prekršen dogovor

Napad na kolonu, koja se povlačila iz komande Druge vojne oblasti, izveli su pripadnici muslimanske Teritorijalne odbrane, policije i paravojnih formacija "Zelene beretke" i "Patriotska liga", kršeći dogovor o mirnoj evakuaciji.

Prema podacima MUP-a Republike Srpske, u tom napadu ubijena su 42 pripadnika JNA i civila, među kojima pet oficira, 73 osobe su ranjene, a 215 zarobljeno ili oteto.

Dan ranije, 2. maja 1992. godine, pripadnici vojnih i paravojnih formacija bosanskih muslimana napali su Dom JNA u Sarajevu i nekoliko drugih vojnih punktova u gradu i ubili 14 pripadnika JNA.

Kao odgovor na te napade, pripadnici JNA su, istog dana, na sarajevskom aerodromu zadržali muslimanskog vođu i Aliju Izetbegovića, koji se u pratnji potpredsednika vlade Zlatka Lagumdžije i kćerke Sabine vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu.

Izetbegović je odveden u kasarnu JNA u Lukavici, nadomak Sarajeva, radi pregovora o bezbednoj evakuaciji vojnika, oficira i civila na službi u JNA iz komande Druge vojne oblasti, kao i drugih kasarni koje su bile pod opsadom muslimanskih snaga u Sarajevu.

U pregovorima su učestvovali tadašnji komandant Druge vojne oblasti JNA, general Milutin Kukanjac, komandant mirovnih snaga UN kanadski general Luis Mekenzi, član Predsedništva BiH Ejup Ganić, a bezbednu evakuaciju garantovao je sam Izetbegović.

Mekenzi: Najgori dan u mom životu

Pošto je sporazum postignut, kolona sa vozilima JNA krenula je iz komande u naselju Bistrik, a na njenom čelu nalazio se transporter u kojem su, kao zaštitnici, bili Izetbegović, generali Mekenzi i Kukanjac.

Samo kilometar dalje, kada je transporter na čelu konvoja izbio iz Dobrovoljačke ulice na Skenderiju, oko 20 teritorijalaca preprečilo je vozilo, odsekavši ostatak kolone, a iz okolnih kuća, sa samo pedesetak metara, muslimanske snage otvorile su vatru.

Pripadnici JNA, uglavnom mladi vojnici, bespomoćno su sedeli u vozilima i na kamionima, a, prema svedočenjima preživelih, likvidacije su bile brutalne - napadači su izvlačili nenaoružane vojnike, oficire i civilna lica koja su uz ponižavanje, ranjavali i ubijali na ulici.

"Mogao sam da vidim kako vojnici teritorijalne odbrane proturaju cevi kroz prozore civilnih automobila, koji su bili deo konvoja, i pucaju. Video sam kako se krv sliva niz vetrobrane kola", napisao je u svojoj knjizi, Čuvar mira - put u Srajevo, general Mekenzi.

Načelnik "plavih šlemova" zapisao je tada u svoju beležnicu: "Bio je to definitivno najgori dan u mom životu".

Za zločine u Dobrovoljačkoj ulici još niko nije odgovarao. Na osnovu Interpolove poternice iz Srbije u Londonu je uhapšen Ejup Ganić, ali je pušten na slobodu. Isto se dogodilo i sa Jovanom Divjakom.

broj komentara 27 pošalji komentar
(četvrtak, 05. maj 2011, 10:28) - anonymous [neregistrovani]

Re:Re: Pocetak Rata u BiH

U pravu sa da su svi ratovi prljavi ali ostalo o cemu pises je prava glupost.
Po tvome svi mozemo ne prekidno proglasavati vlasti i vojsku ne legalnom!
U ostalom ni jedna vlast ne dozvoljava odstrel( i to ne naoruzanih mladica) ljudi po ulicama.
Ocito samo drzava koja je imala prijatelja Osamu.
E pa neka ti je to onda na cast.

(sreda, 04. maj 2011, 18:48) - anonymous [neregistrovani]

Re: Pocetak Rata u BiH

Pocetak rata (agresije) na Bosnu i Hercegovinu i sve njene gradjane poceo mnogo prije negoli to ubistvo sto spominjes i napada na paravojne snage u BiH jugoslavenska to boze "narodna" armija. (Jer u vrijeme napada BiH je proglasila samostalnost tim cinom yugo armija je bila paravojna formacija na tlu Bosne i Hercegovine).

Svako zlo da kako osudjujem pa bilo s koje da je strane ali ni jedan rat nije pravedan zapamti i ko ga zelio da Bog da mu u kuci bio.

(sreda, 04. maj 2011, 14:07) - anonymous [neregistrovani]

stradanje novinara

Juce je cini mi se bio dan posvecen novinarima.
Niko nije spomenuo da je u koloni u Dobrovoljackoj bio i novinar Tanjuga, koji je tada imao 30 godina. Preziveo je slucajno, jer Bosanac koji je njemu prisao jednostavno je resio da ga ne ubije...Bio je zarobljen. Danima se nije znalo da li je ziv, gde je uopste...Neko je strepeo, ali tadasnji vrh drzave i kuce u kojoj je radio zeleli su tragicnu pricu za svet!
Bio je dopisnik Tanjuga, koji se posle mesec dana provedenih u Bosni, vracao kuci, sinu od 3 godine....
Bas me interesuje da li se neko u Tanjugu toga setio ili mozda cak napravio pricu.
Taj novinar danas ima 50 godina, zahvalan je Bogu i muslimanu Hamu sto je ziv.
Zahvaljujuci tome ima jos jednog sina, ali, kao sto je u ovoj zemlji sve nelogicno i surovo, on nema ni posao, ni stan, jedva opstaje, valjda zbog dece.
Njegovo iskustvo sa ovog i drugih slicnih mesta, vec par godina nikome ne treba..
Pretpostavljam da ovo necete objaviti, kao sto nikada niste ... Verovatno ne smete od .....ima ih dosta.
Ovo pisem samo zato sto i dalje ne razumem da ovde posten radni covek gotovo uvek strada, na bilo koji nacin!

(sreda, 04. maj 2011, 00:21) - Zika_Brcko [neregistrovani]

Pocetak Rata u BiH

samo da razjasnimo, da je Rat u BiH 1992 sa ubistvom "Srpskog Svata" Nikole Gardovica i Napada na "Kolonu JNA" u Sarajevu i Tuzli poceo.
Tu se fino vidi, ko i koja strana je na svirep nacin izazivala rat!!!!!!!

(utorak, 03. maj 2011, 23:07) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor sarajevo 1 love

Problem je samo u tome sto oni nisu dosli nego su bili tu i ranije. JNA je bila tu otkad je Valter odbranio Sarajevo. Valter je i doveo JNA. Izdali ste Valtera. Samo toliko da se se zna.

(utorak, 03. maj 2011, 21:16) - Voroncov [neregistrovani]

RTS je govorio o događaju

RTS je govorio o događaju u večernjem dnevniku. To je tužno sećanje onih koji su izgubili najmilije. Kakva je BiH zemlja slobode kada porodice nevinih žrtava ne mogu doći do mesta zločina i kada ih čuva kordon policije.Preživeli vozač vozila saniteta zato nije iz principijelnih razloga hteo otići na mesto zločina. A Ganić preko medija BiH govori samo o šest poginulih i to agresorskih vojnika.On i dalje plasira laž o Srbiji kao agresoru i tako stradalim vojnicima, a ne o mirnom povlačenju vojnika čija je jedina "krivica" bila što su se u tom zlom trenutku našli na dužnosti vojnika i što ih je njihova vrhovna komanda ostavila na milost i nemilost zločincima.

(utorak, 03. maj 2011, 21:10) - anonymous [neregistrovani]

sarajevo 1 love

svi koji dodju sa dobrom namjerom u Sarajevo, uvijek su dobro dosli, a oni koji dodju sa losom namjerom i govore nesto lose, zna se sta slijedi...

(utorak, 03. maj 2011, 20:06) - anonymous [neregistrovani]

re na Ne pucaj

Joj ti bih mogao zaista biti u naj manju ruku filmski reditelj.Kad sam poceo citati tvoj komentar kao da gledam Hrv film,Kako je poceo rat na mom otoku.Dirljivo.....

(utorak, 03. maj 2011, 13:28) - anonymous [neregistrovani]

" Ne pucaj "

Kako je poceo rat u mojoj zemlji i da li su devetnaestogodisnjaci koji su bili na obaveznom sluzenju vojnog roka u JNA napokon zasluzili da se netko izbori za pravdu i istinu za najprvi od svih zlocina u zadnjem ratu.Kamere su snimile: neciju su djecu bez hrane, vode i naoruzanja u tenkovskoj koloni JNA napale slovenske "junacine",u Splitu se opet jedan pomahnitali "junacina" popeo na tenk pa davi mladog vojnika, a u Dobrovoljackoj Divjak vice "Ne pucaj",-pa on zna da kamere snimaju!- no njegova "vojska" disciplinirano postupa po pocetnom paklenom planu i naredenju.Kao i svi zlikovci i ovi su mrzeci Jugoslaviju udarili mucki i svirepo po najmladoj i najkrhkijoj grani.Sto se sad te kukavise ne jave kad kazu da su branili

(utorak, 03. maj 2011, 12:44) - anonymous [neregistrovani]

Dobrovoljacka ulica i Tuzlanska kolona

Zanimljivo je da niko ne spominje ulogu JNA pocetkom 1992 godine u BiH. Ona tamo nikog nije napadala, nigdje nije ucestvovala u vojnim operacijama. Samo je napadnuta bez ikakvog povoda i smisla u Sarajevu. I to su napadnuti samo nebranjeni vojni objekti, dom vojske, vojna bolnica i komanda. A dan kasnije je napravljen masakr u Dobrovoljackoj. Zlocini u Dobrovoljackoj i Tuzlanskoj koloni su zlocini koji su samo imali za cilj da zapocnu rat u BiH. Nadam se da ce Specijalno tuzilastvo Republike Srbije procesuirati ova dva zlocina jer sam siguran da Tuzilastvo BiH to nece uraditi.