Ima li Makedonaca u Bugarskoj?

Bugarska opet ignoriše Makedonce u svojoj državi. Na formularu za popis stanovništva nema opcije Makedonac, a na neke Makedonce iz Pirinske Makedonije vršen je pritisak da se tako ne izjašnjavaju, piše makedonski list "Večer". Uporedo s tim raste broj zahteva iz Makedonije za bugarskim državljanstvom.

U Bugarskoj je u toku popis stanovništva koja je pod pritiskom EU samo delimično dozvolila izražavanje nacionalne pripadnosti, ali u kategoriji nacionalnih manjina su jedino Turci i Romi. Makedonci opet nisu "predviđeni", piše skopska Večer.

Uprkos tome, dosta Makedonaca će se upravo tako isjasniti, smatra taj list. Nevladina organizacija "Ilinden-Pirin" iz Blagojevgrada, štampala je i podelila preko 25. 000 letaka u kojima ih podseća ko su, koliko dugu tradiciju i maternji jezik imaju.

Večer tvrdi da su Makedonci u Piranskoj Makedoniji bili izloženi pritiscima i da su neki od njih, pred početak popisa, dobili otkaze s radnih mesta.

Uporedo s tim, prema navodima Večeri, u Sofiji je na delu prva paranoja, a ministar prosvete Sergej Ivanov, sem što je predložio strategiju za razvoj nacionalne svesti među Bugarima, otvoreno podržava kontroverznog istoričara Božidara Dimitrova koji tvrdi da Makedonci ne postoje.

Na prošlom popisu 2002. u Bugarskoj je bilo samo 5.000 Makedonaca, mada ih objektivno ima i dvadesetostruko više.

S druge strane najveći broj pasoša, koja je Bugarska izdala za Bugare van Bugarske, ima adresu bivše jugoslovenske republike Makedonije.

Takođe, broj studenata iz Republike Makedonije, koji studiraju na bugarskim univerzitetima i na bugarskom budžetu, je sve veći, a i broj automobila sa bugarskim registracijama u Republici Makedoniji je rapidno porastao,  dok je dosta Makedonaca zaposlenje potražilo upravo u Bugarskoj.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара