Kosorova dala podršku Purdi

Premijerka Hrvatske očekuje da će Sud BiH osloboditi Tihomira Purdu koji čeka odluku o izručenju Srbiji. Najvažnije je da su hrvatske institucije ustanovile da Purda nije kriv, nego da je branio svoju domovinu i svoj grad Vukovar, rekla je Kosorova.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor dala je podršku hrvatskom veteranu Tihomiru Purdi, koji u zatvoru u BiH čeka odluku o izručenju Srbiji, zbog ratnih zločina i izrazila uverenje da će ga Sud BiH osloboditi.

Sud BiH sutra će raspravljati o zahtevu za izručenje Srbiji koja ga traži, jer je u novembru 1991. pucao na ranjene vojnike JNA i dva ubio, a treći je umro u bolnici.

"Najvažnije je da su hrvatske državne institucije u procesu koji je bio u skladu s hrvatskim zakonima ustanovile da Purda nije kriv nego je branio svoju domovinu i svoj grad Vukovar", rekla je Kosorova i dodala da je sigurna da će to uzeti u obzir svi oni koji to moraju, pre svega državne institucije BiH, gde se on sada nalazi.

Naglasivši da želi da se proces Purdi što pre završi i da se on vrati u Vukovar, deci i porodici, Kosorova je ponovila da su hrvatske državne institucije utvrdile da je njegov iskaz u zatvoreništvu dobijen na silu, zahvaljujući užasnoj torturi.

"Ovo je u ovom trenutku u kome se nalazimo i kroz koji prolazimo na neki način jedna nova bitka za Hrvatsku", rekla je ona i naglasila da hrvatski branioci mogu živeti visoko uzdignute glave, jer su bili pripadnici pobedničke Hrvatske vojske.

"Na Hrvatsku je izvršena krvava agresija i nikom nećemo dozvoliti da se to revidira", rekla je Kosorova.

Tihomir Purda je na osnovu međunarodne poternice uhapšen 5. januara na graničnom prelazu Orašje u BiH i određen mu je pritvor od 18 dana. Sud BiH produžio je ekstradicioni pritvor za još 22 dana, odnosno do roka od 40 dana.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара