Disko-klub u manastiru iz 16. veka

SPC zatražila povraćaj vlasništva nad manastirom Svete mati Paraskeve na Hvaru, spomenikom kulture iz 16. veka koji je prošlog leta pretvoren u disko-klub.

Srpska pravoslavna crkva, Eparhija dalmatinska, zatražila je od hrvatskih institucija povraćaj vlasništva nad manastirom Svete mati Paraskeve na ostrvu Hvaru, u kome se danas nalazi popularni disko-klub "Veneranda", u vlasništvu grada Hvara.

Manastir je sagrađen 1561. godine, kad se pravoslavlje spuštalo iz Dalmatinske zagore prema priobalju i ostrvima, a u tom vremenu su, kako se ističe, dobar deo hvarskog stanovništva činili pravoslavni Srbi, saopštila je Eparhija dalmatinska.

Posle Drugog svetskog rata i Zakona o denacionalizaciji manastir postaje vlasništvo grada Hvara i zaštićeni je spomenik kulture.

Eparhija dalmatinska je sa žaljenjem konstatovala da ta svetinja pretvorena u disko-klub i da je to nezadovoljstvo sa njima podelio i katolički biskup Mile Bogović, koji se neugodno iznenadio kada je video šta je sada u manastiru.

"Po svim državno-pravnim propisima, kako sadašnjih tako i svih prethodnih vlasti, manastir bi trebalo da bude u vlasništvu Eparhije dalmatinske. Stoga se nadamo da će nadležni organi preduzeti sve zakonske mere da se ovaj verski objekat ne samo 'de jure', već i 'de fakto' vrati SPC i njenim vernicima", navodi se u saopštenju.

Hvarski klub "Veneranda" svečano je otvoren u leto 2010, posle čega je bio predmet interesovanja građevinske inspekcije zbog sumnje u bespravnu gradnju na kulturno zaštićenom dobru.

Hrvatsko ministarstvo građevine je tada sprovelo postupak za izdavanje inspekcijskog rešenja o uklanjanju krovne konstrukcije i podnelo krivičnu prijavu protiv investitora.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се