Srbi napravili patku od ajkule

Izmišljena vest o pijanom srpskom turisti koji je iz nehata ubio ajkulu u Šarm el Šeiku obišla svet, a većina medija progutala je mamac i objavila priču na udarnim mestima.

Tekst Srbin ubio ajkulu ubicu u Šarm el Šeiku, objavljen 10. decembra na srpskom portalu Njuz net, bacio je u zasenak i američke diplomatske depeše iz Beograda na Vikiliksu, bar po broju citata u svetskim medijima. Na priču su naseli mnogi, pa je, recimo, poznata ruska stanica NTV toj vesti dala krajnje ozbiljan tretman.

Komsomolska pravda je, prekjuče, otišla najdalje, dajući objašnjenje koje se bazira na zakonima fizike.

Na grafici se objašnjava kako je pijani Srbin mase 80 kilograma, pri slobodnom padu i ubrzanju, približne vrednosti ubrzanja sile zemljine teže 10 metara po sekundi na kvadrat, proizveo silu od 800 njutna pri padu na ajkulu (F=mxa).

"Komsomolci" su, čak, konsultovali stručnjake ruske Laboratorije za bioresurse i Sveruski institut za ribarstvo i okeanografiju.

Na kraju su zaključili da ajkula, ipak, nije stradala od posledica fizičkog udarca pijanog Srbina - nego od srčanog udara!

Potom su ispitali i kako stvari stoje sa egipaskom stranom priče i otkrili istinu - da je srpski portal svetskoj javnosti čestitao 1. april par meseci pre roka, što bi rekao jedan ovdašnji ministar. 

Toj izmišljotini, inače, poverovali su mnogi svetski mediji, osim domaćih, pa je priču preneo i Njujork post, kao i skoro svi regionalni mediji.

Za razliku od štampanih medija koji su priču odmah poslali u štampariju (skopska Večer) i TV stanica, onlajn izdanjima bilo je nešto lakše, pa su u apdejtovanjima priznali kako su "poginuli".

"Ova je priča o pijanom Srbinu koji spasava turizam Egipta skokom na morskog psa bila toliko zanimljiva da je, priznajemo, i 'Jutarnji' pao na foru", objavio je zagrebački Jutarnji list.

RTS je priču o novinarskoj patki preneo 12. decembra, pod naslovom Da mi je biti pijani Srbin! 

Kako je ajkula postala patka! 

Sažetak priče Njuz neta, glasi:

Srpski turista je bio pod uticajem alkohola i skočio je sa stene u more i baš pravo na morskog psa, usmrtivši ga na licu mesta.

Iako je turist iz Srbije sasvim slučajno savladao opasnu životinju, ministarstvo turizma mu zahvaljuje u ime cele zemlje i svih turista koji se trenutno nalaze u Egiptu, što nas je spasao te napasti. Spasao nam je i turističku sezonu - javlja ministarstvo.

Egipatska obalska straža, čitave nedelje, neuspešno je pokušavala da uhvati morskog psa, no na kraju, glave mu je došao srpski turist koji je, posle burnog provoda, skočio u more. Prema dostupnim informacijama, turista se nalazi u bolnici, gde se oporavlja od preterane konzumacije alkohola.

Prijatelji 'junaka', Dragana Stevića, pričaju kako su do ivice stena došli da bi se fotografisali. Tada je, bez ikakvog povoda, Stević skočio u more. Kada je izronio, počeo je vikati prijateljima da je udario u nešto tvrdo i da je uganuo gležanj.

U znak zahvalnosti, nezvanično se saznaje, egipatska vlada će Draganu i njegovom prijatelju pokloniti vaučer za besplatno letovanje u Šarm el Šeiku, sledećih deset godina, a dobiće zvezde sa svojim imenima u Ulici srpsko-egipatskog prijateljstva.

Morski pas biće prepariran i poklonjen prirodnjačkom muzeju, pisao je Njuz net.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво