Grčka plaća vanredne troškove turistima

Grčka obećala da će turistima nadoknaditi sve vanredne troškove u slučaju da nakon letovanja ostanu duže zbog štrajkova i vremenskih nepogoda.

U naporu da podstakne turističku industriju, Grčka je obećala da će stranim posetiocima nadoknaditi sve vanredne troškove u slučaju prinudnog produženja njihovog boravka.

Nadoknada će biti isplaćena turistima koji moraju da ostanu duže u Grčkoj zbog štrajkova, čak i nepogoda, izjavio je ministar za kulturu i turizam Pavlos Geroulanos.

"Platićemo svaki vanredni račun za smeštraj i hranu svakom turisti u Grčkoj ako bude ovde zadržan zbog vulkana na Islandu," rekao je ministar.

Grčka je usred velike budžetske i dužničke krize i prošlog meseca je izbegla proglašenje moratorijuma koristeći prvu tranšu spasilačkog paketa EU i Međunarodnog monetarnog fonda od 110 milijardi evra.

Da bi došla do paketa, vlada socijalista je smanjila penzije i plate u javnom sektoru i povećala poreze.

Sindikati su odgovorili serijom štrajkova koji su zakočili vazdušni, pomorski i drumski saobraćaj.

Turizam je ključni izvor prihoda Grčke. Donosi više od 15 proceneta bruto domaćeg proizvoda i u tom sektoru je svako peto radno meseto.

Analitičari očekuju ove godine pad turističke posete za 10 do 12 proceneta, posle nereda u kojima je prošlog meseca u Atini poginulo troje ljudi.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 24. jun 2010, 01:06) - anonymous [neregistrovani]

плаћа Швабо

па немају никакве бриге

(sreda, 23. jun 2010, 17:34) - anonymous [neregistrovani]

Ma Turska

je zakon!!!

(utorak, 22. jun 2010, 22:44) - Radivoje Delic [neregistrovani]

prijatelji

Kod prijatelja na more, narocito onda kad im je tesko! Kao sto su i oni nama pomagali uvek kada nam je bilo tesko, pa tako i danas oko Kosova!

(utorak, 22. jun 2010, 21:08) - Саша [neregistrovani]

БРАТСКИ

У потпуности подржавам претходни коментар, и молим наше људе да што више, на овај начин, пропагирају грчки туризам. Да нашој браћи по вјери, у складу са нашим могућностима, помогнемо у тешким данима као што су они спашавали наш народ кад нам је било најтеже.

(utorak, 22. jun 2010, 15:05) - Anika [neregistrovani]

Sumnjam...

...da ce da im padne turizam!Mozda,ali samo zbog predrasuda.Pre par dana sam se vratila sa Halkidikija,i s' obzirom na to da sam prvi put bila u Grckoj,prezadovoljna sam.Kroz Atinu se ne prolazi,a putuje se obilaznicom oko Soluna,tako da od nereda nema ni "N".I ono sto je meni jako bitno,u Grckoj ne postoji ruzan,grozan i los smestaj.More je predivno,i delfine sam videla,i Egej je predivan.Cist!Domacini "natucuju" srpski i jako su ljubazni,sto svakako treba da se ceni.Osecala sam se bolje nego kuci,i provela divno.O detaljima ne bih,ali generalno,sve sto je skuplje od 100 evra,10 dana,u sezoni,ide agencijama.Grcka je,generalno,jeftina.I lazu ljudi da su Grci lenj narod.Kod njih zapustena njiva ne postoji.Dosta su religiozni,i skoro da nema kuce bez krsta.Poenta je da za male pare moze super da se prodje,ituristi nemaju veze sa demonstracijama,i za sad...toliko.