Balkanski lopovi i češki rent-a-kar

Češke rent-a-kar agencije na meti su balkanskih bandi kradljivaca automobila, zbog čega je tamošnja policija formirala posebnu jedinicu i najavila saradnju sa kolegama iz zemalja u kojima vozila nestaju.

"Znamo za najmanje četiri grupe koje na taj način kradu automobile. Dve rumunske, jedna bugarska i jedna hrvatska. Očigledno nisu povezane, jednostavno kradu na isti način", kazao je za današnje "Hospodaržske novini" Pavel Just iz praške policije.

Samo u Pragu je iz agencija koja iznajmljuje automobile u poslednjih šest meseci nestalo 13 luksuznih vozila.

Stranac sa Balkana s pristojnom svotom na bankarskoj kartici, uzme automobil na više dana, a kada treba da ga vrati od njega nema ni traga ni glasa.

Policija je navela slučaj mladog Hrvata, Dragana, koji je u Češku došao preko Srbije, nakon što je u Subotici stavio na račun i karticu veće sume novca i na praškom aerodromu iznajmio kola vredna 20.000 evra.

Vozilo je nestalo, a češka policija slučajno ga je ovih dana uhvatila kada je došao po sledeća.

Češka policija navodi da se na Balkanu automobilima identitet menja i da se trag završava kod sitnijih kradljivaca jer kao i Dragan ne znaju za koga rade.

Instrukcije se dobijaju telefonom, a za svaki odrađeni posao dobija se 200 evra.

"Organizatori će unajmiti nove "pešake" i pokušaće ponovo. Samo će reći: na praškom aerodromu za njih znamo, probaćemo u Brnu. Možemo samo da predamo informacije kolegama na Balkanu i da čekamo. Dva automobila su nam našli u Moldaviji i Bugarskoj, ali nemam informacije da su nekoga uhapsili", istakao je Just.

Najviše nestaju luksuzni automobili, ali i veće škode, žale se rent-a-kar agencije i priznaju da su nemoćne: "Kada bismo prestali da dajemo kola sumnjivima, na kraju ih ne bi davali nikome."

Česi pokušavaju da preko Evropola i Interpola pokrenu formiraranje zajedničkih timova sa stranim kolegama kako bi udruženi stali na put lopovima automobila.

broj komentara 0 pošalji komentar