Novi simboli Republike Srpske

Republika Srpska posle petnaestomesečne rasprave konačno je dobila novu himnu, zastavu i grb. Za novu himnu usvojena je kompozicija “Moja republika” autora Mladena Matovića, a novi grb je idejno rešenje beogradskog inženjera Nenada Košanina. Bošnjaci protiv.

Posle burne rasprave poslanika Narodna skupština Republike Srpske sinoć je usvojila predloge za novu zastavu, grb i himnu Republike Srpske.

Usvajanje Zakona o dopuni Ustavnog zakona podržalo je 49 narodnih poslanika vladajuće koalicije, protiv je bilo 8 poslanika iz SDA, Stranke za BIH i SDP-a BIH, a 16 poslanika SDS-a i radikala iz RS bilo je uzdržano.

Dok su predstavnici opozicionih partija negodovali zbog toga što su odlukom Ustavnog suda BIH pre dve godine ukinuti stari grb i himna, Bošnjaci su već najavili da će staviti veto na usvojene nove simbole i pokrenuti pitanje zaštite nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Nova himna Republike Srpske postala je kompozicija "Moja domovina", a novim grbom dominira crveni štit sa srebrnim dvoglavnim orlom u poletu i sa po jednim zlatnim krinom sa obe strane orlovog repa.

Na grudima orla je drugi crveni štit, a na njemu srebrni krst između četiri manja krsta.

Držači grba sa orlom su dva propeta crvena lava, od kojih je desni krunisan zatvorenom zlatnom kraljevskom krunom sa pet poluarkusa, a levi otvorenom kraljevskom krunom sa tri ljiljana u vencu.

Predsednik Parlamenta RS i Komisije za simbole Igor Radojičić rekao je u završnoj reči da je za identitet Republike Srpske važno i dobro da ima prepoznatljive simbole - "Himna i grb u sebi sadrže elemente istorijskog nasleđa ovih prostora i u skladu su sa interesima sva tri naroda."

U obraćanju poslanicima rekao je da himna "Moja republika" tekstom slavi RS kao što svaka ovakva pesma treba da slavi onog kome je posvećena.

 

Bošnjački predstavnici, međutim, ukazali su na za njih neprihvatljive reči u tekstu himne, kao što je deo - "Svi se sad pomolimo, drugu zemlju mi nemamo" - što implicira da je Republika Srpska država a ne jedan entitet u BIH. Poslanik Stranke za BIH Šaban Sivić uputio je brojne primedbe na usvojena rešenja smatrajući da su ona diskriminirajuća za Bošnjake i da se taj narod ni u jednom elementu grba ne može prepoznati.

 

Sivić je naglasio da je sam tekst himne mogao minimalno biti izmenjen kako bi odgovarao svim narodima koji žive u Republici Srpskoj, ali da taj predlog nije prihvaćen od strane srpskih predstavnika.

Vlada RS smatra da predložena rešenja ne vređaju nacionalni interes nijednog od konstitutivnih naroda i da je lav kao simbol oduvek prisutan u obeležjima velikaških porodica sa ovih prostora.

Igor Radojičić naglasio je da ima dovoljno elemenata i u grbu i u himni da se svi u njima prepoznaju, a da nema dileme da će prihvatanje ovih simbola ići teško i sporo.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 16. jul 2008, 23:50) - Georgy

GRB I ZASTAVA RS.

Ljiljani su simboli Kotormanica, a koliko ja znam oni bejahu srpska Loza, sto nisu stavili nesto malo bosnjacko?

(sreda, 16. jul 2008, 21:38) - dejan topola [neregistrovani]

ESTETIKA NA DELU

GRB N. KOSANINA JE IZUZETNO LEP I PODSECA NA NAJLEPSE EVROPSKE GRBOVE. UVAZAVA SPECIFICNOSTI RS, CINJENICU DA I HRVATI I BOSNJACI ZIVE SA SRBIMA U RS, KAO I TO DA JE RS IPAK DEO SRPSKE NACIJE.
HIMNU SAM CUO I TEKST JE SASVIM NEUTRALAN I UVAZAVA ISTORIJSKE I TRADICIONALNE OSOBENOSTI RS, A SUSTINA I SVRHA HIMNE JE DA BUDE POSVECENA RS, A NE BIH. AKO CEMO TAKO, ZASTO I HIMNA BIH NE POMINJE SRBE I HRVATE KAO NARODE?

(sreda, 16. jul 2008, 21:22) - anonymous [neregistrovani]

GRB I ZASTAVA RS.

neka ostave RS na miru a u Bih neka stavljaju ljiljane na grb ili zastavu.da li su oni nas pitali za grb ili zastavu BIH?