Imam presudio: Ivo Andrić "četnički ideolog"

Starešina sarajevske džamije "Kralj Fahd", Nezim Halilović pozvao na ukidanje Republike Srpske, a nobelovca Ivu Andrića nazvao četničkim ideologom. Sarajevski Srbi uznemireni. Mladen Ivanić osudio Halilovićev istup.

Imam džamije "Kralj Fahd" u Sarajevu Nezim Halilović Muderis proglasio nobelovca Iva Andrića za "četničkog" ideologa". U propovedi koju je održao prošlog petka u džamiji optužio Srbe da su agresori na Bosnu i Hercegovinu i ponovio tezu da je Republika Srpska "genocidna tvorevina" koju treba ukinuti.

"Na višegradskoj ćupriji, vakufu Mehmed-paše Sokolovića, zločinci su Bošnjake žive nabijali na kolac, a potom ih pekli na ražnju ", rekao je Halilović usred propovedi, asocirajući na roman "Na Drini ćuprija", dok je Andrića nazvao "velikim četničkim ideologom". 

"Ono što sada treba da uradi međunarodna zajednica jeste da ukine njen naziv a potom i samu Republiku Srpsku", rekao je  Nezim Halilović.

Zvaničnici Republike Srpske oštro osuđuju Halilovićeve stavove iako su im odavno poznati, a kažu da su na svaki atak na Republiku Srpsku uvek spremni da iznesu kontraargumente.

"Svako osporavanje Republike Srpske za nas je udarac na najviše vrednosti koje mi ovde smatramo svojim vrednostima i pozivanje na ukidanje je pozivanje ne samo na eliminaciju nečega nego pozivanje na osvetu, i mnogo čega drugog što nam je poznato iz njihovog delovanja i ponašanja", kaže premijer RS Milorad Dodik.

"Ovakve izjave ne samo da šire mržnju u okviru Bih nego nas učvršćuju, nas iz Republike Srpske da po svaku cenu moramo čuvati svoje institucije u RS, jer su one jedini garant naše bezbednosti i dugoročnog života", ističe predsednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić.

Sarajevski Srbi uznemireni su zbog sadržaja molitve Nezima Halilovića, svojevremeno ratnog komandanta Armije BiH. Takve poruke iz džamije, koja okuplja vehabije, ne doprinose pomirenju.

"Poruke su svim Srbima koji su ostali u Sarajevu da ga napuste a oni koji su imali nameru da se vrate da se nikada u njega ne vrate u njega", kaže Jovo Janjić iz Demokratske inicijative sarajevskih Srba.

broj komentara 16 pošalji komentar
(subota, 11. apr 2009, 02:44) - najdan [neregistrovani]

Boziji Pastir(VEHAB)

Da nije bio neko Ivo Andric ,to jest nas Lav Tolstoj,da neki fundamentalni eretik pod plastom Boziji Pastr ocrni takvog coveka velikog pisca humanistu svetskog razmera,pa tome je mesto za kozama a ne u Boziju kucu Djamiju.

(petak, 10. apr 2009, 14:39) - Lalaland [neregistrovani]

Skandalozno !!!

Takvi stavovi su sramota za civilizaciju.

(petak, 10. apr 2009, 14:06) - sanja [neregistrovani]

Jos nesto...

Jedna muslimanka iz Gradachca mi je ispricala da vehabija u tom gradu ima puno. Nose neke kape, krace pantalone a zene su totalno obucene od glave do pete i hodaju dva metra iza muskarca kao kucici. Lokalno stanovnistvo ih se plasi. Ispricala mi je da regrutuju mlade muslimane iz bosne i placaju im mesecno.

(petak, 10. apr 2009, 14:01) - sanja [neregistrovani]

naravno...

Dozvoljeno im je da falsifikuju blizu istoriju pa sad su odlucili da falsifikuju sve. Zasto nebi kad im je sve dozvoljeno. Nemoj da sad neko kaze da je svet kriv. Krivi smo sami jer sve gledamo i dopustamo. Apsolutno je sve do nas.

(petak, 10. apr 2009, 11:26) - anonymous [neregistrovani]

Vehabizam

Na zalost, govor mrznje u vjerskim instutucijama je cest na ovim prostorima i ovakvi incidenti me vise i ne cude. Kada vjerski "pastir" servira govor mrznje, to je gori zlocin nego kada to cine političari- a, niti jedan nije odgovarao za svoja nedjela. Ovakve stvari ne radi samo muslimanski kler, vec je jednako strucan u tome i onaj hriscanski. Kada neko siri govor mrznje, meni su njegovi motivi jasni- to nije duhovna nadgradnja, niti priblizavanje bogu, vec ispoljavanje najnizih nacionalističkih frustracija.

(petak, 10. apr 2009, 11:19) - anonymous [neregistrovani]

Neka mi neko ovo objasni

"Џамија "Краљ Фахд" саграђена је пре десет година. Власништво је Саудијске Арабије. Унутар комплекса у оквиру којег је и Културни центар не важе закони Босне и Херцеговине."

Kako bre to ne vaze zakoni?? Ne kapiram!

(petak, 10. apr 2009, 10:07) - Sumadinac [neregistrovani]

Crni islamisticki vehabizam

Gospod Bog nek im je u pomoci i posle ovakvih ubilackih reci sta reci sem Srbi cuvaj te se .... nacionalizam ponovo odnosi zrtve .
Pozdrav braci preko Drine .

(petak, 10. apr 2009, 10:04) - anonymous [neregistrovani]

Vehabizam

Djavla prenapuhana.Zivim u R.Srpskoj i ovakve se stvari stlno desavaju,a ovo je vrhunac,dosta je vise!Zato mi Srbi nikad necemo priznati bih kao svoju zemlju,a i zasto bi.Taj covjek nije dostojan da spomene ime velikog Ive Andrca a ne da ovako prica.Sram da ih bude!

(petak, 10. apr 2009, 07:42) - anonymous [neregistrovani]

Vehabizam

vehabizam nije blizak obicnom bosnjaku muslimanu i neutemeljen je strah od ovog pokreta.Zivim u Bosni idem u đamiju i vjerujte da je ova stvar prenapuhana.Dobro je da se svi ljudi u Bosni okrecu poslu, biznisu i zivotu.

(petak, 10. apr 2009, 01:07) - anonymous miroslav [neregistrovani]

istina

Njih boli sto je Ivo Andric pisao istinu koja je hijladu puta strasnija od onoga sto se desilo u Bosni, a i trajalo je 150 puta duze.