Читај ми!

Komšijska svađa Sofije i Skoplja, Goce Delčev može biti problem i za NATO

Pred obeležavanje 151. godišnjice rođenja revolucionara Goce Delčeva 4. februara, ponovo tenzije na relaciji Skoplje–Sofija. Manje drame očekuje se posle sastanka ministara unutrašnjih poslova dve države koji je zakazan za ponedeljak.

Čiji je Goce Delčev? Pred 151. godišnjicu rođenja revolucionara pitanje "Kome pripada više" još jedan je razlog povišene napetosti između Sofije i Skoplja. U Ohridu je 19. januara pretučen Hristijan Pendikov, sekretar bugarskog udruženja "Car Boris Treći".

Vlasti u Skoplju osudile su incident, o kome su makedonski i bugarski mediji različito izveštavali. Skopski – tuča bez političke pozadine, bugarski – pretučen na nacionalnoj osnovi.

Bugarska vlada po Pendikova je poslala avion, kako bi se lečio u Sofiji. Iz Skoplja je povukla ambasadora.

"Vlasti u Skoplju i vlasti u Sofiji reaguju prilično nervozno na te incidente i na kraju sad se priča o tome da je rođendan Goce Delčeva 4. februara. Bugari žele da dođu da slave ovde, kažu – mi ćemo osvojiti Skoplje. Makedonci kažu – mi to ne damo, i to je jedan klasičan narativ koji vodi ka povećavanju tenzija. Pitanje je da li će se taj antagonizam pretvoriti u oficijelnu politiku antagonizma između Sofije i Skoplja", rekao je politički analitičar iz Skoplja Petar Arsovski.

Šef makedonske diplomatije pozvao je građane da ne postavljaju najavljene blokade puteva i noćne straže. Jubilej će, kaže, organizovati institucije. Dok njegov bugarski kolega traži bezbednosne garancije za Bugare, koji bi da dođu na godišnjicu.

Ali analitičari su zabrinuti, jer tenzija u regionu ne nedostaje.

"Posebno kada postoji problem između Bugarske i Severne Makedonije, koje su članice NATO-a. To je problem koji može da utiče i na bezbednost na južnom krilu NATO-a. I Bugarska i Severna Makedonija su zemlje, pogotovu Bugarska, koje su blizu crnomorskom regionu", kaže novinar iz Sofije Nikolaj Krastev.

Tenzije pred izbore 

Tenzije u bugarsko-makedonskim odnosima visoko su na političkoj agendi u Sofiji, pred svake izbore. A izbori za bugarski parlament 2. aprila održavaju se peti put za dve godine.

"Zato je pala prethodna bugarska vlada početkom leta, stranka šoumena Trifunova koji je rekao da je vlada pala samo zbog Makedonije. Nisu bile u pitanju pare, ni kapitalne investicije", rekao je Krastev.

Severna Makedonija pregovore sa Evropskom unijom otvorila je prošlog leta, posle 17 godina čekanja, tek pošto je Bugarska povukla veto, postavljen zbog spora oko identitetskih pitanja.

"Istina je da u protokolu koji su potpisali Severna Makedonija i Bugarska piše da ako Makedonija usvoji ustavne izmene do otvaranja poglavlja, Bugarska neće moći da stavi veto, barem u ovom međuperiodu. Međutim, to ne znači da Bugarska ne može da blokira Severnu Makedoniju na putu ka EU na svakom poglavlju koje otvori. Tako da je taj jedan ljubavni trougao love-hate (ljubav–mržnja) odnos neizbežan i drama je neizbežna", smatra Arsovski.

Skoplje i Sofija 2017. potpisali su Ugovor o dobrosusedstvu. Tada je i osnovana zajednička Komisija da pomiri stavove. Najteže pitanje i za istoričare najteže je bilo pitanje: Čiji je Goce Delčev?

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се