Читај ми!

Noćne straže i barikade zbog Goce Delčeva, Sofija traži bezbednosne garancije od Skoplja

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski apelovao je na građane da ne organizuju noćne straže i ne blokiraju puteve na dan obeležavanja rođenja Goce Delčeva, 4. februara, jer su, kako je kazao, za to zadužene institucije sistema. Ministar spoljnih poslova u tehničkoj vladi Bugarske Nikolaj Milkov saopštio je da će zvanična Sofija od Skoplja notom tražiti da se njihovim državljanima omogući dolazak na obeležavanje godišnjice rođenja Goce Delčeva, 4. februara.

Oliver Spasovski je apel uputio nakon što su se na društvenim mrežama pojavili pozivi građanima da 4. februara blokiraju put na naplatnoj rampi Kumanovo - Skoplje.

"Apelujem na mirnu i dostojanstvenu komemoraciju, a država, MUP i službe bezbednosti su tu da učine sve kako bi obezbedili red i mir", naveo je Spasovski.

Ističe da MUP i agencije imaju svakodnevne aktivnosti i da će za obezbeđivanje tog događaja biti formiran posebni štab.

Uveren je, kaže, da onih koji se organizuju za dolazak na ovaj događaj neće biti mnogo, jer građani ne žele sukobe, već stabilizaciju i napredak.

"Kao MUP, apsolutno neću dozvoliti ponižavanje makedonskog naroda i države, bar ne od strane nekog spolja. Mi smo narod koji je gostoljubiv, koji ume da pokaže čast i poštovanje, ali ta čast i poštovanje moraju da nam se vrate. Nećemo dozvoliti da neko dođe u naš dom da nas ponižava", kazao je Spasovski, preneli su skopski mediji.

Na pitanje da li će bugarskom evroposlaniku Angelu Džambaskom biti dozvoljen ulazak u Makedoniju toga dana, Spasovski je rekao da će odluka o tome biti doneta kada za to dođe vreme.

"Odluke se ne prejudiciraju, posebno u oblasti bezbednosti", rekako je Spasovski.

Inače, reakcije građana ne jenjavaju posle poslednjih događaja koji su pogoršali ionako krhke odnose Makedonije i Bugarske.

Društvenim mrežama se širi inicijativa za organizovanje noćne straže na grobu Goce Delčeva, a narod se dodatno samoorganizuje da spreči dolazak organizovanih bugarskih grupa 4. februara, kada se u Makedoniji obeležava rođendan tog revolucionara.

Odnosi dveju zemalja su se pogoršali nakon incidenta u Ohridu kada je pretučen sekretar bugarskog kluba "Ivan Mihailov" Hristijan Pendikov, ali i nakon što su neki od bugarskih političara izašli u javnost sa izjavama u kojima priznaju teritorijalne pretenzije, uz pretnje ubistvom predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog.

Pendarovski je, naime, početkom sedmice predložio vladi da donese odluku i proglasi personama non grada bugarskog evroposlanika Džambaskog i još neke bugarske državljanje.

Bugarska će notom tražiti pristup obeležavanju rođenja Goce Delčeva

Ministar spoljnih poslova u tehničkoj vladi Bugarske Nikolaj Milkov saopštio je da će zvanična Sofija od Severne Makedonije notom tražiti da se njihovim državljanima omogući dolazak na obeležavanje godišnjice rođenja Goce Delčeva, 4. februara.

Milkov je rekao da će ceremoniji prisustvovati i predstavnici bugarske Ambasade u Makedoniji.

Na konferenciji za novinare, prenosi BNT, Milkov je rekao da je od ključnog značaja da se obezbedi bezbednost Bugara i nesmetano obeležavanje godišnjice rođenja Delčeva.

"Želimo deeskalaciju. Ne bežimo od dijaloga. Naš premijer će danas imati telefonski razgovor sa makedonskim kolegom Dimitrom Kovačevskim, a jedna od glavnih tema biće bezbednost tamošnjih Bugara i bugarskih državljana generalno u vezi sa događajima 4. februara", rekao je Milkov.

Istakao je da se nikako ne bi trebalo vraćati na stanje od pre nedelju dana, jer bi to bila konkretizacija represije.

Šef bugarske diplomatije je istakao da bi to bilo bez presedana ukoliko bi Severna Makedonija onemogućila pristup državljanima Bugarske na ovaj događaj i istakao da nema informaciju da su dve države proglasile neke građane personama non grata.

"Ako se to dogodi to će biti događaj bez presedana. Bugarska će tražiti garancije od vlasti u Makedoniji da će lokalne institucije ispunjavati svoje funkcije i raditi svoj posao", rekao je Milkov.

Dodao je da Bugari u Severnoj Makedoniji nemaju poverenja u makedonske institucije, da se njihove žalbe koje podnose ne razmatraju, ili ako se razmotre, dobiju negativan rezultat.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво