Читај ми!

Sanaderu objedinjena kazna na 18 godina i osam meseci zatvora

Vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda nepravosnažno je odlučilo da će bivši premijer i predsednik HDZ-a Ivo Sanader na osnovu presuda u tri korupcijske afere "Fimi Media", "Planinska" i "Ina-MOL", iza rešetaka morati da provede ukupno 18 godina i osam meseci, a do sada je odležao sedam i po godina.

Odluka Vanraspravnog veća zagrebačkog Županijskog suda doneta je krajem decembra prošle godine, a ovih je dana otpremljena Sanaderu i njegovim advokatima, prenose hrvatski mediji.

Sanaderov advokat Čedo Prodanović odluku vanraspravnog veća koje je utvrdilo objedinjenu kaznu za tri pravosnažne presude nije želeo da komentariše. Tvrdi da je ova odluka apsolutno neosnovana i najavio žalbu.

Odbrana godinama istrajava u tvrdnji da za sve presude, s obzirom na to da se radi o sličnim krivičnim delima, Sanader ukupno ne može dobiti objedinjeno više od 15 godina zatvora.

Sanader je, inače, do sada iza rešetaka, u pritvoru ili po presudama, proveo oko sedam i po godina. Prevremeni otpust u hrvatskom zatvorskom sistemu može se tražiti već nakon polovine izdržane kazne, a najčešće se odobrava nakon dve trećine kazne.

Sanader je, nakon nekoliko pritvaranja i puštanja na slobodu, u zatvoru neprestano od aprila 2019., kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju "Planinska" na šest godina zatvora.

U tom slučaju nekadašnji vlasnik mesne industrije i HDZ-ov zastupnik Stjepan Fiolić priznao je da je Sanaderu doneo deset miliona kuna i milion evra provizije nakon što je od države kupio poslovnu zgradu ispod cene.

Sredinom oktobra 2021. najviši sud je delimično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju "Fimi Medija" (Fimi Media), po kojoj će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i firmi morati da plati 3,5 miliona kuna kazne, dok je Sanaderu, uz povrat nezakonite koristi, kazna sa osam smanjena na sedam godina zatvora.

Vrhovni sud je krajem oktobra 2021. potvrdio prvostepenu presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen sa dve godine zatvora.

U nizu dugogodišnjih postupaka Sanader je u oktobru prošle godine u ponovljenom suđenju nepravosnažno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi "Hipo", za šta je u ranijim postupcima dva puta bio osuđen.

Još jednu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s preduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu "Hipa", najviši sud potvrdio je sredinom novembra 2021. godine.

субота, 15. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије