Predsednički izbori u Crnoj Gori biće održani 19. marta

Predsednica Skupštine Crne Gore, Danijela Đurović, raspisala je predsedničke izbore za 19. mart ove godine.

Danijela Đurović je saopštila da je izbore raspisala u skladu sa Zakonom o izboru predsednika.

Ako nijedan od mogućih kandidata ne dobije više od polovine glasova birača u prvom krugu izbora, drugi krug će biti održan nakon 14 dana.

Kako je saopšteno, pitanje koje je u javnosti otvarano o istovremenom održavanju izbora za poslanike u Skupštini Crne Gore i izbora za predsednika Crne Gore ne zavisi od predsednika Skupštine.

Saglasno Ustavu Crne Gore, mandat poslanika traje četiri godine, što znači da bi redovni izbori za poslanike u Skupštini Crne Gore trebalo da budu održani 2024. godine.

"Da bi se održali vanredni izbori, odnosno poslanicima prestao mandat pre vremena na koje su izabrani, Ustav propisuje samo dve mogućnosti: raspuštanje Skupštine i donošenje odluke o skraćenju mandata", navodi se, između ostalog, u saopštenju.

U ovom trenutku nisu ispunjeni uslovi za raspuštanje Skupštine, a da bi Skupština donela Odluku o skraćenju mandata potrebno je da to predloži najmanje 25, a glasa 41 poslanik, a onda narednog dana od dana stupanja na snagu te odluke da predsednik Crne Gore raspiše izbore.

Demokratski front (DF) će imati svog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima, koji će biti održani 19. marta, saopštio je predsednik Pokreta za promene i jedan od lidera ovog saveza Nebojša Medojević.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво