Читај ми!

Skoplje: Optužen doktor koji je lečio koronu prečišćavanjem krvi

Protiv doktora Žana Mitreva danas je podignuta optužnica u Osnovnom tužilaštvu u Skoplju zato što je primenjivao invazivnu metodu za prečišćavanje krvi u lečenju obolelih od kovida-19. Sumnja se da su 24 osobe preminule zbog ove metode. Optužnica je podignuta ne samo protiv doktora Mitreva nego i protiv njegove privatne klinike.

Poznati skopski kardiohirurg Žan Mitrev se tereti za krivično delo prevara, za koje može biti osuđen na kaznu zatvora od jedne do 10 godina.

Porodice osmoro umrlih, među kojima su i porodice iz Prištine, podnele su krivičnu prijavu protiv privatne kardiohirurške bolnice "Žan Mitrev" u Skoplju. Optužbi su se pridružila 283 pacijenta koji smatraju da  su oštećeni u ovom slučaju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu posle istrage inicirane istraživačkom pričom mreže IRL o neetičkoj upotrebi metode hemofiltracije. To je invazivna metoda prečišćavanja krvi u lečenju pacijenata s koronavirusom.

Istraga je pokazala da je metoda hemofiltracije primenjivana bez dozvole Državne agencije za lekove i medicinska sredstva u periodu od aprila 2020. do 2022. godine.

Lekar i vlasnik privatne bolnice Žan Mitrev u oktobru prošle godine je dao milion evra u gotovini Osnovnom krivičnom sudu u Skoplju kao garanciju da neće pobeći iz zemlje. Zbog opasnosti od bekstva prethodno mu je u avgustu prošle godine oduzet pasoš.

Osumnjičeni je, kako je tada saopšteno iz Državnog tužilaštva, u periodu od aprila 2020. do 2022. godine, želeo da pribavi protivpravnu imovinsku korist, lažnim iznošenjem činjenica, dovodeći u zabludu pacijente koji su lečeni od kovida-19 metodom hemofiltracije.

Hemofiltracija se koristi širom sveta, ali ne kao alternativni metod lečenja.

Kako navode u Tužilaštvu, Mitrev je prevario pacijente tako što je protivzakonito zaradio 1,6 miliona evra.

Pacijentima su obavljane najmanje dve hemofiltracije bez prethodne preporuke lekara, a uslov za lečenje bio je da se unapred uplati 12.000 evra da bi bili hospitalizovani u klinici.

Ako bude proglašen krivim, Mitrev mora da vrati ovaj novac oštećenim pacijentima ili porodicama pacijenata koji su preminuli.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво