Читај ми!

Obeležavanje Dana Republike Srpske, prvi put defile u Istočnom Sarajevu

Danas se obeležava 31. godišnjica od stvaranja Republike Srpske. Svečani defile ove godine po prvi put je održan u Istočnom Sarajevu. Prethodno je u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služena liturgija koju je predvodio vladika banjalučki Jefrem, a položeni su i venci srpskim borcima na Vojničkom groblju "Mali zejtinlik" u Sokocu.

Svečani defile povodom Dana Republike Srpske po prvi put je održan u Istočnom Sarajevu. Učestvovalo je 2.500 pripadnika MUP-a, dok je civilni sektor činilo 37 ešalona.

 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je posle predaje raporta komandira počasne jedinice MUP-a Republike Srpske Vitomira Petričevića dao dozvolu da krene svečani defile. Predaja raporta izvršena je u pratnji muzičke numere "Marš narodni heroji", u izvođenju Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

'Bez Republike Srpske nema slobode'

Dodik je poručio da bez Republike Srpske nema slobode, ni razvoja, ni, kako je kazao, opstanka na ovim prostorima.

Pozvao je narod da se okupe oko Republike Srpske, koja, poručio je, ima pravo da bude inegrisana i povezana prema međunarodnom pravu sa Srbijom.

Svečani defile je završen ipesmom "Pukni zoro", a prethodilo je intoniranje himni Republike Srpske i Srbije.

Na kraju svečanog defilea razvijena je zastava Srpske duga 527 metara.

Među onima koji su nosili zastavu ulicama Istočnog Sarajevu su bili i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, presedavajuća i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Obeležavanje dana Republike Srpske započeto je jutros liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Liturgiju je predvodio vladika banjalučki Jefrem.

Episkop Jefrem rekao je da iz opravdanih razloga liturgiju u Banjaluci nije služio patrijarh srpski Porfirije kako je to ranije bilo najavljeno.

Izaslanik patrijarha, episkop Sava, vernicima je u Hramu Hrista Spasitelja preneo blagoslov patrijarha Porfirija i njegove molitve i želje za uspeh i naredak srpskog naroda i svih koji žive u Republici Srpskoj.

"Svedočeći veru u Gospoda ne možemo drugačije nego da živimo sa tom verom, a svedočeći veru znači živeti u miru i slozi. Kada čuvamo jedinstvo kao zenicu oka, najdragoceniji dar koji moramo očuvati, onda znamo da smo pravi i istinski hrišćani i svedoci vere Hristove", rekao je episkop Sava.

Podsetio je da se u ovim danima proslavlja Božić i tajna spasenja čoveka čime se praznuju i svi oni koji učestvuju u toj tajni, kao i svetitelji koji su svojim životom i primerom najavljivali dolazak Hrista.

Služen je i pomen poginulim srpskim borcima na Vojničkom groblju "Mali zejtinlik" u Sokocu gde je sahranjeno njih oko 1.000. Nakon pomena, položeni su i venci.

I ministar spoljnih poslova Ivica Dačić položio je venac na spomen krstu na vojničkom groblju "Mali Zejtinlik". Dačić je položio venac kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a u delegaciji su bili i ministar za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Dačić je novinarima posle polaganja venca rekao da je došao da pošalje poruku mira i dobrosusedskih odnosa, a ne da bi se raspravljalo o bilo kakvim sukobima, kojih je, kako je rekao, nažalost bilo dosta u našoj istoriji.

"BiH može da opstane samo ako je država ravnopravnih naroda i ravnopravnih entiteta", rekao je Dačić.

Proslava Dana Republike Srpske počela je juče Svečanom akademijom. Predsednik RS Milorad Dodik istakao je da Srpska dostojanstveno i svečano obeležava najvažniji dan.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku predsedniku Miloradu Dodiku povodom Dana Republike Srpske i poručio da Republika Srpska treba da ostane pokretač prosperiteta i temelj stabilnosti, uprkos svim izazovima.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво