Читај ми!

Lekić: Vlade neće biti, obradovaće se mnogi poraženi 2020.

Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Miodrag Lekić poručio je da će se mnoge snage poražene na izborima u avgustu 2020. godine, obradovati time što nova vlast neće biti formirana. Predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić pozvao je predsednicu Skupštine Crne Gore i predsednika Mila Đukanovića da se dogovore da predsednički i parlamentarni izbori budu raspisani u istom danu.

Miodrag Lekić je rekao da je na sastanku imao dve uloge kao predsednik stranke i član koalicije "Mir je naša nacija".

"Stigli smo na sastanak s potpisima (za zakazivanje vanredne sjednice parlamenta) i dogovorenim planom dinamike u vezi ovog procesa. Učinio sam da sve bude javno, i to je princip koji je realizovan. Uspio sam da zadržim dostojanstvo zemlje, da se o njenoj vladi odlučuje o Crnoj Gori. Treće, rekao sam da će vlada biti ozbiljna ili je neće biti. Neće je biti, a ko je bio ozbiljan - nek građani protumače. Mnoge snage poražene 2020. će se obradovati", istakao je nakon sastanka lidera skupštinske većine, na kom nije postignut dogovor o konstituisanju vlade.

Lekić je, govoreći o krahu pregovora, rekao da ne želi da spekuliše da li se "ovdje radi o nastavku rada tehničke Vlade".

"Ja sam pokušao da ovo bude demokratski i korektno prema svakome. Nadam se da će Crna Gora uhvatiti pravac koji će biti racionalan", podvukao je Lekić.

Mandić: Predsedničke i parlamentarne izbore raspisati istog dana

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera DF Andrija Mandić pozvao je predsednicu Skupštine Crne Gore i predsednika Mila Đukanovića da se dogovore da predsednički i parlamentarni izbori budu raspisani u istom danu.

Mandić je u obraćanju novinarima nakon sastanka predstavnika stranaka parlamentarne većine rekao da je sada pravi izazov da se izaberu sudije Ustavnog suda, članovi Sudskog saveta i vrhovni državni tužilac.

Sa žaljenjem je konstatovao da je uloženo mnogo vremena da dođe do dogovora o formiranju nove vlade, da smo, kako je kazao, bili pošteni ortaci, "što ne mogu reći za sve"... 

Mandić je izjavio ranije da SNP, GP Ura i CIVIS nisu spremni da sa ostatkom stranaka parlametntarne većine zakažu sednicu Skupštine na kojoj bi bila izabrana nova crnogorska vlada i šef parlamenta.

Mandić je kazao da je danas trebalo da bude realizovan dogovor postignut pre praznika. On je to rekao nankon još jednog sastanka lidera partija skupštinske većine oko konstituisanja nove vlade, koji je počeo na inicijativu mandatara Miodraga Lekića.  

Reagovanje stranaka

Nakon što je mandatar Miodrag Lekić saopštio da nove vlade neće biti, lider SNP Vladimir Joković kaže da ne isključuje mogućnost da dođe do dogovora o fomiranju 44. vlade, ali tek što sve bude stavljeno na papir.  

Povodom kraha današnjeg dogovora o formiranju nove crnogorske vlade, iz koalicije Crno na bijelo, okupljene oko GP Ura Dritana Abazovića, kažu da je došlo do mimoilaženja u konceptu i viđenju određenih činjenica.

Kako je saopšteno iz ove koalicije, oni su tražili da se pre zakazivanja sednice na papir stave dogovoreni principi oko kojih se formira nova vlada.

Iz DPS Mila Đukanovića poručuju da je krah dogovora dokaz da parlamentarna većina ne postoji. Kazali su i da je izgubljeno dragoceno vreme i da je dogovor izostao zbog partijskih interesa.

"Dvogodišnji haos kroz koji prolazi društvo u celini mora biti okončan. Zbog toga pozivamo na dijalog i hitan dogovor oko izbora sudija Ustavnog suda i datuma održavanja vanrednih parlamentarnih izbora", poručili su iz DPS. 

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се