Читај ми!

Pljevljaci organizovano dišu na Žabljaku

Elektroprivreda Crne Gore je organizovala besplatan prevoz autobusima za građane Pljevalja na Žabljak, kako bi boravili na čistom vazduhu, s obzirom na to da se u najsevernijem crnogorskom gradu ovih dana beleži enormno zagađenje. Ovo je dodatna akcija EPCG, pored kratkoročne mere smanjenja računa za struju od 50 odsto na januarski račun građanima Pljevalja.

Polazak autobusa bio je zakazan ispred zgrade Opštine Pljevlja, a na Žabljak je otišao veliki broj građana, većinom omladina. Mesta nije bilo za sve zainteresovane, jer nije bilo dovoljno autobusa.

Na Žabljak su otišla dva velika autobusa i tri minibusa, prenose Vijesti.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin je Vijestima ranije rekao da će za prevoz građana biti angažovana tri autobusa i da će, ukoliko bude interesovanja građana, slične akcije organizovati i narednih dana.

"U dogovoru sa našim prijateljima sa Žabljaka iz Nacionalnog parka 'Durmitor', Opštine Žabljak i Skijališta Perom Popovićem, Darkom Šljivančaninom i Marinkom Purićem posjetiocima iz Pljevalja biće obezbijeđeno besplatno korišćenje žičare na Savinom kuku i besplatan ulaz na Crno jezero", kazao je Rovčanin.

Ovo je dodatna akcija EPCG radi smanjenja uticaja zagađenog vazduha na život i zdravlje građana Pljevalja, pored kratkoročne mere smanjenja njihovih računa za struju od 50 odsto za januar.

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore građanima Pljevalja odobrio je dodatni popust od 30 odsto u delu za aktivnu energiju na januarske račune zbog velikog zagađenja vazduha.

To je na svom Fejsbuk profilu objavio izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.

"Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić (EPCG) obavještava javnost da je Odbor direktora donio odluku da se kupcima iz kategorije ‘Domaćinstva’ na teritoriji opštine Pljevlja za mjesec januar odobri dodatni popust na aktivnu energiju od 30 odsto, što bi, sa ranije odobrenim popustima, značilo da će Pljevljaci januarski račun plaćati s ukupnim popustom od 50 odsto. Ova mjera je motivisana činjenicom da je opština Pljevlja, po osnovu zagađenja vazduha, trenutno u alarmantnoj situaciji, a EPCG, kao društveno odgovorna kompanija, koja značajan procenat proizvodnje ostvaruje upravo u Pljevljima, na ovaj način želi da pruži doprinos smanjenju emisije štetnih gasova", napisao je Rovčanin.

Nikola Rovčanin kazao je da su Pljevlja sinoć bila najzagađeniji grad na svetu. Poručio je da je takvo stanje nedopustivo u državi koja je po Ustavu ekološka.

Neophodno je, kako je naveo, i da se urgentno obezbede prečišćivači vazduha za javne i zdravstvene ustanove, te da se razmotri mogućnost proboja tunela prema Prijepolju u cilju provetravanja.

Zbog enormnog zagađenja vazduha u Pljevljima pojedine stranke traže uvođenje vanrednog stanja.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије