Читај ми!

Crno na bijelo: Za Lekića ali ne za promenu spoljne politike Crne Gore

Poslanici stare-nove parlamentarne većine, njih 41, dostavili su danas potpise za kandidaturu Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, potvrđeno je portalu RTCG. Iz DPS-a ponavljaju svoj stav da su izmene Zakona o predsedniku neustavne i da predstavljaju atak na državu.

Uz potpis 41 poslanika, crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću je uputio i pismo jedan od lidera DF Andrija Mandić.

"Nedavno su u Skupštini Crne Gore usvojene izmene i dopune Zakona o predsedniku, a koje su stupile na snagu, odnosno deo su pravnog sistema, čime su se stvorile pretpostavke da predsednik Crne Gore otpočne ponovljene konsultacije za određivanje mandatara za sastav nove vlade", navodi se u pismu Andrije Mandića, a prenosi portal RTCG.

Đukanović je pozvan da u skladu sa Zakonom, pre svega, u skladu sa Ustavom Crne Gore, pozove na razgovor, odnosno konsultacije, predstavnike političkih partija koje čine parlamentarnu većinu.

Istakli su da u Skupšini postoji nesporna parlamentarna većina od 41 poslanika.

Crno na bijelo: "Potpisi za Lekića, ali nećemo dozvoliti promjenu spoljne politike"

Činjenica je, stoji u pismu, da Miodrag Lekić ima podršku da bude mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore. Skupština, osim dužnosti da izabere novu vladu, ima i obavezu da institucije koje su u blokadi stavi u punu funkciju, navodi se.

"Tu, prevashodno, mislimo na izbor sudija Ustavnog suda, kako bi on bio u punom sastavu, izbor Vrhovnog državnog tužioca i popunjavanje Sudskog savjeta nedostajućim članovima. Pošto je na proleće rok za održavanje predsedničkih izbora, neophodno je postići dogovor o minimumu izbornih uslova, čime bi se uspostavilo poverenje između svih učesnika izbornog procesa", navodi se, između ostalog, u pismu.

Iz koalicije "Crno na bijelo" kazali su Radiju Crne Gore da to što su dali potpise za Miodraga Lekića kao mandatara ne znači da će dozvoliti da buduća vlada promijeni spoljnopolitički kurs.

 "To je onaj put na kojem smo od početka - a to je ka evropskim integracijama, u Sjevernoatlantskom savezu", izjavio je poslanik CIVIS-a Srđan Pavićević.

Čija je većina u crnogorskoj Skupštini? 

U SNP-u očekuju da predsednik države Milo Đukanović da mandat Lekiću.

"Imamo prilike da sve partije - pobjednice od avgusta 2020. godine imaju svoje ministre u 44. Vladi Crne Gore", kazao je Radiju CG poslanik SNP-a Dragan Ivanović.

Iz DPS-a ponavljaju svoj stav da su izmene Zakona o predsedniku neustavne i da predstavljaju atak na državu.

"Tako ćemo tretirati svaku odluku koja bude proizvod tako nelegalnog i neustavnog zakonskog rješenja", istakao je poslanik Ljuiđ Škrelja.

Stav SDP-a saopštio je Bojan Zeković.

"Vučićeva većina, nažalost, nastavlja da srlja u pravcu sukobljavanja Crne Gore sa Evropskom unijom i kompletnom međunarodnom zajednicom", naveo je Zeković.

 

понедељак, 27. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије