Читај ми!

Blokade puteva u Crnoj Gori – traži se povlačenje Zakona o predsedniku i novi izbori

Grupa građana blokirala je danas u podne saobraćaj na Cetinju, a okupljanja su, u znak protesta, organizovana i na ulazu u Mojkovac i Nikšić.

Kako javlja reporterka RTCG, građani su blokadu napravili na kružnom toku, na ulazu u prestonicu.

Nešto posle 12 sati, počela je i blokada tunela Budoš i magistralnog puta Nikšić–Danilovgrad. Blokiran je saobraćaj i na ulazu u Mojkovac, kao i magistralni put Mojkovac–Podgorica.

Kako nezvanično saznaje RTCG, najavljene blokade trajaće tri sata. Okupljeni traže da se povuče Zakon o predsedniku, ali i da se raspišu parlamentarni izbori.

Prethodno su poručili i da je njihova obaveza da "brane zemlju i pravo na opstanak". Pokret "Ima nas" najavio je novi protest u utorak ispred Skupštine Crne Gore.

London i Berlin se protive formiranju nove crnogorske vlade 

Vlade Velike Britanije i Nemačke protive se formiranju nove vlade u Crnoj Gori, a prevazilaženje "trenutnog političkog ćorsokaka" vide u izboru nedostajućih sudija Ustavnog suda i raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora. Sve drugo bi, smatraju, imalo štetnu poruku. To je zajedničko saopštenje izaslanika Britanije za Zapadni Balkan lorda Stjuarta Piča i specijalnog predstavnika nemačke savezne vlade za zemlje Zapadnog Balkana Manuela Saracina.

Kažu da je Skupština odgovorna za funkcionisanje Ustavnog suda i ističu neophodnost izbora  nedostajućih sudija.

To će, navode, "zahtevati proces potpunih i transparentnih konsultacija, i fokus na stavljanje nacionalnog interesa iznad partijske politike".

"Verujemo da bi najbolje sredstvo da se prevaziđe trenutni politički ćorsokak i da se budućnost Crne Gore ponovo stavi u ruke njenog naroda bili parlamentarni izbori, koje bi trebalo održati što je pre moguće, pošto Ustavni sud ponovo počne sa radom", kazali su Pič i Saracin.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара