Читај ми!

Hrvatska od 1. januara ulazi u Šengen, ulazak Bugarske i Rumunije odložen

Ministri unutrašnjih poslova država članica EU i šengenskog prostora odlučili su u Briselu da Hrvatska od 1. januara 2023. postane punopravna članica Šengena, dok je prijem Bugarske i Rumunije odložen.

Načelnik za granice hrvatskog MUP-a Zoran Ničeno najavio je da će se 1. januara ukloniti rampe na granicama sa Slovenijom i Mađarskom i saobraćaj če se kretati neometano.

Tako će se, dodaje, saobraćati i u železničkom, kao i u pomorskom saobraćaju prema Italiji.

Vit Rakušan, ministar za unutrašnje poslove Češke koja predsedava EU, čestitao je Hrvatskoj ulazak u Šengen zonu od 1. januara sledeće godine.

"Čestitamo Hrvatskoj, novoj članici Šengena. Posle dugo vremena, danas možemo da kažemo da je Šengen proširena. Hrvatska je sve uradila potrebno za to. Ovo je dobro i pozitivno za sve građane EU", izjavio je Rakušan.

Naveo je da su Rumunija i Bugarska spremne takođe da uđu u zonu slobodnog kretanja. "Zahvaljujem im se za njihov rad poslednjih godina i meseci i ubeđen sam da će uskoro doći njihovo vreme", naglasio je Rakušan i najavio da će Švedska, sledeća zemlja predsedavajuća EU, raditi na tome.

Austrijski ambasador je juče, na sastanku ambasadora EU, rekao da se protivi pridruživanju Rumunije i Bugarske. Osim Austrije, i Holandija se nije saglasila sa ulaskom Bugarske i Rumunije u Šengen zonu.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво