Čitaj mi!

Opljačkana Saborna crkva u Mostaru

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru ponovo je opljačkana i devastirana. Pokidani su svi kablovi za električnu energiju.

Starešina Saborne crkve Duško Kojić kaže da strahuje za svoju, ali i bezbednost srpske zajednice i hrama u Mostaru. I ovo nije prva krađa. Kojiću je ranije opljačkan stan, a Saborna crkva, od početaka godine, čak 10 puta, prenosi RTRS.

Iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske kažu da je ovo napad i na život, bezbednost, duhovni i kulturni identitet Srba u Mostaru i Hercegovini.

Opljačkana i devastirana crkva - potresan prizor zatekli su juče starešina Saborne crkve Duško Kojić, majstor koji je postavljao kablove na crkvi, ali i svi drugi koji su posle došli, prenosi RTRS.

Na Kojićev poziv odmah je stigla i policija. I ranije je, kaže, tražio zaštitu i sastanak da se vidi o čemu je reč, ali da njegove molbe do sada nisu bile uslišene i da su se završavale na obećanjima.

Sveštenstvo, monaštvo i vernici ove eparhije pozvani su da na Svetoj arhijerejskoj liturgiji u petak u 10 časova pruže podršku mostarskoj Crkvenoj zajednici.

Eparhija zahumsko-hercegovačka najoštrije je osudila vandalski čin pljačke, a osude stižu i od najviših zvaničnika Srpske. 

Kancelarija EU u BiH zaprepašćena je izveštajima da je Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru u više navrata ove godine bila meta krađa i vandalizma.

Delegacija EU je na svom Tviter nalogu objavila da je posebno zaprepašćena navodima da su pomenuta dela motivisana predrasudama i neprijateljstvom.