Čitaj mi!

Nemački predsednik Štajnmajer u Skoplju: Zapadni Balkan nije zaboravljen

Poseta nemačkog predsednika Franka-Valtera Štajnmajera regionu počela je dolaskom u Skoplje, a drugi deo posete rezervisan je za Tiranu. Nemački predsednik će putovanje u dve zemlje, Severnu Makedoniju i Albaniju, iskoristiti - kako je rekao - da pošalje poruku čitavom regionu.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer doputovao je 29. novembra u Skoplje, gde ga je na aerodromu dočekao potpredsednik vlade zadužen za evropske poslove Bojan Maričić.

Frank-Valter Štajnmajer je u prvoj zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji, četiri meseca od početka pristupnih pregovora Severne Makedonije s Briselom. Ova poseta se tumači kao nastavak podrške koju Severna Makedonija ima za pristupanje Uniji, ali i signal Nemačke o integraciji regiona u EU. 

"Imaćemo dovoljno vremena da otvorimo važne teme za region, za unapređenje međusobne saradnje i za izazove s kojima se suočava cela Evropa", napisao je Maričić na svom Fejsbuk profilu.

Štajnmajer će se tokom posete sastati s predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskim, a obratiće se i parlamentu.

Drugi deo posete regionu rezervisan je, ovoga puta, za posetu Albaniji. 

Nešto pre posete regionu, nemački predsednik Štajnmajer je u intervjuu za Dojče vele na pitanje hoće li rat u Ukrajini ubrzati integraciju Zapadnog Balkana u EU, odgovorio da razume poneko nestrpljenje, ali da Zapadni Balkan "ni u kom slučaju nije zaboravljen".

"Putovanje u dve zemlje, Severnu Makedoniju i Albaniju služi i kao poruka čitavom regionu. Ako se odgovarajući napreci postignu unutar država, onda će i put u pravcu članstva u Evropskoj uniji postati pregledniji", rekao je Štajnmajer u pomenutom intervjuu za DW.