Читај ми!

Abazović: Iza svakog nacionalizma u Crnoj Gori stoji korupcija

Premijer crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je u intervjuu za "Slobodnu Dalmaciju" da je njegova vlada pala zbog borbe protiv korupcije, ali i da iza svakog nacionalizma u Crnoj Gori stoji upravo – korupcija.

Uveren je Dritan Abazović da je, za dve godine, iako su pale već dve vlade, postignut važan cilj. Crna Gora nije više unipolarna nego multipolarna država gde su svi subjekti važni: od svakog građanina, preko najmanje stranke do velikih subjekata.

"Nema više prevlast nijedna stranka, nego se svi moramo dogovarati i pronalaziti rešenja bez obzira na političke razlike. Desnica koja je zagovarala podele slabi, a mi se borimo za karakter naše države. Borimo se hoće li Crna Gora biti evropska, ekološka, tolerantna, napredna ili podeljena s antagonizmima, atavizmima, kriminalom i korupcijom. Ja mislim da smo na dobrom putu da izgradimo put kojim Crna Gora više ne bi bila zarobljena država, a za demokratiju manje je bitno koja stranka će imati manjinu ili većinu, ako tako uistinu svojim glasom odluče njeni građani", rekao je Abazović.

Poručuje da danas građani Crne Gore shvataju da njihov glas koji nekome daju i te kako vredi i da on obavezuje one koji su ga dobili, kao i da više nema privilegovanih i zaštićenih kao što ih je bilo punih trideset godina.

"Udarili smo hobotnicu u glavu i ne sečemo joj samo krakove"

O borbi protiv kriminala i korupcije još je rekao da ga mnogi pitaju zašto nije uhapšen predsednik države i lider DPS-a Milo Đukanović.

"Ja s ove pozicije premijera moram biti ozbiljan i prepustiti onima koji su za to zaduženi da svoj posao rade na osnovu dobijenih činjenica i podataka, a ne na osnovu priča", naglasio je crnogorski premijer.

I ovog puta je ponovio da je ključ pada njegove vlade u avgustu borba protiv šverca cigareta.

U toj borbi, istakao je, bilo je ključno da se donese Zakon o državnom tužilaštvu, što su i uspeli.

"Mnogi visoki funkcioneri Uprave policije ili Agencije za nacionalnu sigurnost su uhapšeni, uhapšena je i Vesna Medenica, bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore, koja je donedavno bila u zatvoru, u zatvoru se sada nalazi donedavni predsednik Privrednog suda Blažo Jovanović i mnogi drugi. Oni su bili izvan zakona, a sami su bili zakon. Udarili smo hobotnicu u glavu i ne sečemo joj samo krakove, te na tome moramo ustrajati, nezavisno ko bio na vlasti", rekao je Abazović za Slobodnu Dalmaciju.

"Narod se ne može varati godinama"

Naglasio je da su Milo Đukanović i njegov DPS "platili to" dva meseca kasnije, jer su na lokalnim izborima doživeli totalni krah – zapravo fijasko.

"Narod se ne može varati godinama, a pogotovo se sada ne može prevariti kada su demokratski odnosi i pluralizam daleko razvijeniji nego pre", bio je izričit Abazović.

Sada, prema njegovim rečima, postoje dva scenarija za izbor nove vlade, bez izbora i sa vanrednim parlamentarnim izborima.

Kaže da ne treba zaboraviti da Đukanović, koji odlučuje o mandataru, trenutno nije raspoložen da ikome od izabranih na prošlim izborima da taj mandat.

A u slučaju parlamentarnih izbora, dodaje, potrebno je izabrati barem još jednog sudiju Ustavnog suda da bi ta pravosudna institucija imala kvorum za odlučivanje.

Zato Abazović apeluje na sve stranke u Crnoj Gori da se dogovore bez novih izbora i da se što pre deblokira rad Ustavnog suda kako bi budući izbori bili uopšte mogući.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво