Читај ми!

Godišnjica Dejtonskog sporazuma – Željka Cvijanović: Vratiti se izvornom slovu dokumenta

Prošlo je 27 godina od parafiranja Opšteg okvirnog sporazuma za mir, kojim je rat u BiH okončan. Tim dokumentom, koji je dobio naziv po gradiću Dejton u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je nakon pregovora i potpisan, uspostavljen je novi ustavno-pravni poredak u BiH.

Posle tronedeljnih pregovora, od 1. do 21. novembra 1995. godine, čelnici Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije, uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država, postigli su dogovor i okončali rat.

Dejtonski sporazum su potpisali tadašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević, BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman, a te zemlje su garanti sprovođenja sporazuma.

Dokument je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera. Pored njega, glavni američki posrednici su bili Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Zvanično je potpisan u Jelisejskoj palati u Parizu 14. decembra 1995. godine.

Jedan od glavnih principa na kojima je Dejtonski sporazum zasnovan jeste podela na dva entiteta - Republiku Srpsku (49 odsto teritorije) i Federaciju BiH (51 odsto teritorije).

Povodom godišnjice sporazuma, novoizabrani predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će sa novoizabranim srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović koncipirati politike koje će jačati Srpsku.

Dodik je, rekao da će biti nastavljena stabilizacija Republike Srpske.

Željka Cvijanović poručila je da je prioritet vraćanje izvornom Dejtonskom sporazumu, imajući u vidu da je taj dokument pre 27 godina prihvaćen od svih naroda i da je doneo ustavno-politički sistem koji je omogućio da zemlja funkcioniše u miru i da se niko ne oseća ugroženo.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво