Читај ми!

Dijalog parlamentarnih stranaka u Crnoj Gori, DF napustio sastanak zbog nedolaska Đukanovića

Prvi sastanak lidera parlamentarnih stranaka, sazvan na inicijativu predsednice Skupštine Danijele Đurović, okončan je bez bilo kakvog dogovora, pošto su lideri DF-a, Ujedinjene i Prave Crne Gore i Radničke partije napustili sastanak, zbog nedolaska lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Danijela Đurović, na čiju inicijativu je sazvan sastanak lidera parlamentarnih stranaka radi dijaloga o izlasku Crne Gore iz krize, izjavila je da najvećim dostignućem smatra to što su sve partije bile spremne da dođu i razgovaraju o temama koje opterećuju društvo, prenosi RTCG.

"Ovo je prvi od sastanaka koji će opet biti sazvan na nivou predsjednika, a kako će se kolege odazvati, to će biti izraz njihove volje", navela je predsednica parlamenta.

Istakla je da su relevantni stavovi da fokus političkog dijaloga treba da bude pitanje Ustavnog suda, a da sva ostala moraju biti produkt dubljeg razmatranja i političkog dogovora.

"Smatram cjelishodno da to pitanje bude riješeno 22. novembra", napomenula je.

Kako je navela, jedna od tema bilo je i pitanje spremnosti za formiranje političke ili eventualno prelazne vlade, ili dogovora oko datuma parlamentarnih izbora.

"Vrijeme da postanemo svjesni svoje uloge. Očekujem da se 22. novembra deblokira Ustavni sud", istakla je Đurovićeva.

Upitana da li se razmatralo povlačenje Zakona o predsedniku, odgovorila je da nije bilo direktnih izjašnjavanje po pitanju bilo čijeg zahteva.

"Svi su ostali pri svojim stavovima, ali vidim da postoji spremnost za razgovor. Očekujem da na narednom sastanku dođemo do konkretnih rješenja", zaključila je Đurovićeva.

DF i DPS-ovi partneri oprečno o "miniranju" sastanka

Lideri DF-a Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević su saopštili da je nedolazak Đukanovića jasan pokazatelj da DPS nije za dijalog i dogovor, dok iz tradicionalnih partnerskih stranka DPS-a tvrde da je DF minirao današnji sastanak.

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić je posle sastanka rekao da je sada jasno ko je za dogovor, a ko diže tenzije.

Nisu mu, napomenuo je, jasna određena postupanja pojedinih partija i dodao da je Ustavni sud jedini merodavan da odluči ko jeste, a ko nije u pravu.

Upitao je šta je problem prilikom izbora sudija Ustavnog suda, kad već niko nema zamerku na kandidate.

Kada je reč o Zakonu o predsedniku, koji je predsednik Milo Đukanović odbio da potpiše i vratio ga Skupštini, Bečić je rekao da demokrate s tim u vezi ne menjaju stav.

"Ne vidimo razlog da promjenimo odluku o Zakonu o predsjedniku", rekao je lider demokrata.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i lider pokreta URA izjavio je da Crna Gora nije u vanrednoj situaciji, a da je u destabilizaciju guraju samo one strukture koje više nemaju podršku građana.

"Ovu situaciju treba da riješimo na demokratski način i moj apel prema DPS-u je da 22. decembra izglasamo makar jednog sudiju Ustavnog suda, a volio bi da to kompletiramo", kazao je Abazović.

Sa druge strane, poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković je nakon sastanka na Tviteru napisala da su "kolege iz DF-a minirali svaki dogovor, a ostale partije iz većine su sledile DF".

Tvrdi da političare DF-a ne podržava niko u EU.

"Mi nećemo pristati da nam bilo kakva rešenja nameće DF i njihova politika. Ono što smo čuli od Abazovića je neistina. Ko nije bio za izbor sudija ustavnog suda, postavlja se to pitanje", navela je Vuksanović Stanković.

Vuksanović Stanković je ponovila da traže povlačenje izmena Zakona o predsedniku jer je, kako tvrdi, neustavan.

"Glavni miner dijaloga je DF. Tražimo i neminirani dijalog oko Ustavnog suda. Tražimo izbore i izbor tehničke vlade koji će te izbore pripremiti", navela je ona, uz tvrdnju da Skupština Crne Gore radi po, kako je navela, "direktivama Aleksandra Vučića".

Poslanik SD Boris Mugoša naveo je da je 22. novembar najraniji termin i da nije krajnji rok, te da je potenciranje ovog datuma manipulacija.

Mugoša je pozvao kolege da se ponovo glasa o izmenama Zakona o predsedniku.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара