Читај ми!

Zbog smene Konjevića i Krivokapića ostavku podneo ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore

Ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović podneo je ostavku na tu funkciju, nakon, kako kaže, nelegalne smene ministara odbrane i spoljnih poslova Raška Konjevića i Ranka Krivokapića na sinoćnoj sednici Skupštine. Vuksanović je i predsednik Hrvatske građanske inicijative.

Adrijan Vuksanović je rekao kako smatra da je motiv za smenu ministara u već smenjenoj Vladi postavljanje spomen ploče u Morinju, a da su uzroci mnogo dublji, ali i "očigledni - Konjević i Krivokapić smijenjeni su jer brane interese Crne Gore i zastupaju fundamentalne vrijednosti na kojima počiva njena državnost".

Ocenio je da su ti interesi ujedno i interesi hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

"Stoga bi moj ostanak u Vladi, pa i u tehničkom mandatu, bio kompromitacija i iznevjeravanje vrijednosti za koje se HGI i ja borimo sve ove godine. U svijesti su mi svi oni slobodoumni ljudi koji su devedesetih godina digli glas protiv agresije na Republiku Hrvatsku i klicali "Oprosti nam Dubrovniče". Moja ostavka je i dug prema tim hrabrim Crnogorkama i Crnogorcima, kao i prema svim građanima koji su sanjali slobodnu i samostalnu, građansku i demokratsku Crnu Goru u EU i NATO", zaključio je Vuksanović.

Crnogorski parlament razrešio je dužnosti ministra odbrane Raška Konjevića i ministra spoljnih poslova Ranka Krivokapića glasovima 41 poslanika. Za izbor sudija Ustavnog suda nije bilo potrebne većine od 54 poslanika.

Ranije je na predlog predsednice Skupštine Danijele Đurović dopunjen dnevni red tačkom o inicijativi premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića za smenu Konjevića i Krivokapića.

Abazović je inicijativu podneo u ponedeljak navodeći da je u periodu od izglasavanje nepoverenja Vladi delovanje ministara Konjevića i Krivokapića "u kontinuitetu odstupalo od zvaničnog stava Vlade, dok je njihovo rukovođenje resorima odbrane i spoljnih poslova u velikoj meri otežalo rad Vlade".

 

 

 

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије