Читај ми!

Kako da tekstilna industrija vrati staru slavu – sajam u Tirani okupio predstavnike zemalja "Otvorenog Balkana"

Proizvodnja tekstila i odeće u Srbiji godinama je bila glavna izvozna industrija koja je zapošljavala više od 250.000 radnika. Danas u toj oblasti ne radi ni peti deo njih. Sa manjkom radne snage, ali i izazovima i promenama trendova na tržištu suočavaju se i zemlje regiona. U susret poptunom uspostavljanju inicijative "Otvoreni Balkan", predstavnici tekstilne industrije Albanije, Severne Makedonije i Srbije okupili su se na sajmu u Tirani kako bi inicirali saradnju među kompanijama u regionu i razgovarali o izazovima i trendovima na svetskom tržištu.

Šta je potrebno za održivo poslovanje, kako proširiti tržište, animirati mlade za upis u stručne tekstilne škole, ali i o zajedničkom nastupu na evropskom tržištu – pod krovom Ekspositija, nadomak Tirane, o istim problemima, savremenim izazovima, ali i o novim idejama, razgovarali su stručnjaci i privrednici.

Za razvoj tekstilne i modne industrije, kao i za održivo poslovanje, potrebna su ulaganja, stimulativna poreska politika, promocija i mladi kadrovi, saglasna je struka. Na sajmu su razgovarali o tome kako da sarađuju na eventualnim budućim projektima.

"Naravno da osmislimo šta je ono što je potrebno privredi s obzirom da se bavimo edukacijom kadrova iz oblasti tekstilne i odevne industrije i da vidimo kako i na koji način obrazovanjem kadrova možemo da doprinesemo razvoju modne i odevne industrije Srbije", kaže doc. dr. Marija Pešić, Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin", Zrenjanin.

Predstavnici modnih i tekstilnih kompanija Srbije, Albanije i Severne Makedonije, razmenili su ideje o zajedničkim poslovnim mogućnostima i nastupima na novim tržištima.

Direktorka klastera modne industrije Srbije Slađana Milojević poručuje da su zadovoljni sa veoma kvalitetnim diskusijama koje su imali sa kolegama, jer gotovo svi imaju iste probleme i iste ih stvari tište.

"Ono što smo takođe započeli ovde, jeste memorandum o zajedničkoj saradnji, jer je jako značajno za nas ukidanje trgovinskih barijera u budućnosti kroz 'Otvoreni Balkan'", navodi Milojevićeva.

Osim najboljih tkanina i komada kože izlagači su prikazali savremene mašine i opremu za proizvodnju odeće i obuće. Za posetioce sajma je bio prilika da se upoznaju i s novim trendovima.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво