Читај ми!

Plenković: Zabrana ruske nafte od decembra, odluka nije odložena

Hrvatski premijer Andrej Plenković kaže da odluka EU o zabrani uvoza ruske nafte stupa na snagu za sve u decembru, te da nije odložena.

Odluka o zabrani uvoza ruske nafte stupiće na snagu na vreme, takva kakva jeste, rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković ističući da ta odluka nije odložena, prenosi hrvatski portal Indeks.

"EU je donela zajedno, ne Hrvatska, nego svih 27 država članica, paket sankcija prema Rusiji. Srbija nije dokazala ni na koji način da ima bilo kakvu vrstu energetske ugroženosti ili da uvoz ruske nafte predstavlja zadnju slamku spasa da bi građani Srbije imali benzin. Nemaju niti jednog argumenta", rekao je Plenković.

Tvrdi da ta odluka stupa na snagu za sve u decembru.

"Nije Vučić došao tu i izborio se za odluku, to je nonsens, odluka će stupiti na snagu takva kakva jeste na vreme", kaže Plenković.

Napominje da Srbija može da uveze naftu preko Krka, preko Jadranskog naftovoda – "bilo koju naftu osim ruske jer je EU odlučila da primeni sankcije na uvoz ruske nafte".

"Ako Srbija može nabaviti naftu koja nije ruska i prerađivati je u pančevskoj rafineriji, gde je onda problem", upitao je Plenković.

"Da znamo da pančevska rafinerija ne može da prerađuje nikakvu naftu, pa dali bismo im ruske koliko im treba. Šta bi mi sada trebalo? Dati njima rusku iako mogu kupiti i bilo koju drugu naftu, prerađivati je i prodavati svojim građanima", rekao je Plenković.

Dodao je i da "ispada kao da je Hrvatska sama od sebe smislila sankcije, jer nema šta drugo da radi osim da napakosti Srbiji".

"To je smešno. Uvredljive i bezobrazne teze. Vrlo je važno da se shvati poruka, svako ko hoće da bude u EU, to podrazumeva i neke pakete sankcija", rekao je Plenković i upitao koju je to sankciju Evropske unije Srbija primenila na Rusiju.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво