Читај ми!

Opšti izbori u BiH i izbori za predsednika Republike Srpske

U Bosni i Hercegovini građani danas biraju članove Predsedništva i parlamenta BiH, predsednika i dva potpredsednika Republike Srpske, poslanike parlamenata RS i Federacije BiH, kao i nove skupštine kantona u FBiH.

Biračka mesta na opštim izborima u Bosni i Hercegovini otvorena su od 7 časova, a biće zatvorena u 19 sati.

Pravo glasa ima 3.368.666 birača. Na glasačkim listićima su 72 političke stranke, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija.

Do 15.00 časova izlaznost iznosi 35 odsto od ukupnog broja birača, odnosno izašlo je 1.164.261 birača, saopštio je CIK na konferenciji za novinare. 

U Republici Srpskoj glasalo je 466.134 birača ili 39 odsto. U FBiH 676.138 ili 33 odsto, dok je u Brčko distriktu glasalo 21.989 ili 30 odsto.

Prema rečima predsednika CIK-a Suada Arnautovića, do sada je prijavljeno 35 prigovora na izborni proces, a za kršenje izborne tišine evidentirana su 23 prigovora.

"Nažalost, imali smo situaciju da je birač preminuo na biračkom mestu, na Grbavici u Sarajevu. Zbog smrti birača dva biračka mesta su bila zatvorena dva časa i za toliko vremena će biti produženo glasanje", naglasio je Arnautović. 

Izborni dan u BiH protiče mirno, uz određene nepravilnosti, pa su posmatrači Koalicije "Pod lupom" do 14:30 uložili 14 primedbi, a iz Operativnog štaba akcije "Opšti izbori 2022" saopšteno je da je primljeno 19 prijava koje se odnose na incidentne situacije, od kojih je jedna za krivično delo i četiri za narušavanje javnog reda i mira.  

Specijalni izveštač RTS-a iz Banjaluke Dragana Biberović kaže da je u Novom Gradu pet osoba lišeno slobode zbog teške izborne krađe. Naime, izborni listići stigli su na biračko mesto unapred popunjeni.

Na biračkom mestu Hozići u Novom Gradu danas neće ni biti održani izbori, izjavio je predsednik Opštinske izborne komisije (OIK) Ljuban Knežević.

Novina na izborima je da glasačke kabine moraju biti okrenute ka članovima biračkih odbora, kako bi se sprečilo da birači slikaju listiće ili ih iznesu. Druga novina je da listići ne važe bez pečata ili potpisa člana biračkog odbora.

Biraju se tri člana Predsedništva BiH, poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsednik i dva potpredsednika Republike Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini RS i Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kao i nove skupštine kantona.

Članovi Predsedništva BiH biraju se u dve izborne jedinice – u Federaciji BiH, gde se biraju dva člana, jedan iz reda bošnjačkog i jedan iz reda hrvatskog naroda, i Republici Srpskoj, koja bira srpskog člana.

Za članove Predsedništva BiH kandidovano je 10 kandidata, po pet iz oba entiteta.

Za hrvatskog, odnosno bošnjačkog člana kandidovali su se Borjana Krišto (HDZBiH) i Željko Komšić (DF), te Denis Bećirović (SDP), koji je dobio i podršku 10 opozicionih stranaka, Bakir Izetbegović (SDA) i Mirsad Hadžikadić iz Koalicije za progres.

Za srpskog člana u trci su Željka Cvijanović, Mirko Šarović, Vojin Mijatović, Nenad Nešić i Borislav Bijelić.

Za predsednika Republike Srpske prijavljen je 31 kandidat. Prema anketama, najviše šansi za pobedu imaju aktuelni srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik i Jelena Trivić iz Partije demokratskog progresa (PDP).

Centralna izborna komisija je saopštila da je na praćenju izbornog procesa angažovano više od 50.000 redovnog i vanrednog osoblja izborne administracije.

Izbori se održavaju po starim izbornim pravilima, osim u tehničkim detaljima koje je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit koristeći se bonskim ovlašćenjima.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво