Читај ми!

Vučić, Melonijeva i Orban u hrvatskom "Ekspresu" prikazani sa hitlerovskim brčićima

Na naslovnoj strani hrvatskog magazina "Ekspres" pod naslovom "Hrvatska između tri mini fašizma" objavljene su fotografije predsednika Aleksandra Vučića, buduće premijerke Italije Đorđe Meloni i premijera Mađarske Viktora Orbana sa docrtanim hitlerovskim brčićima u bojama zastava zemalja.

Nedeljnik Ekspres sa tom naslovnom stranom na kioscima je od danas.

Ministri Vlade Republike Srbije osudili su ovakav potez.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković smatra da upravo analiza "Hrvatska između tri mini fašizma" potvrđuje koliki je nivo licemerja i samoobmane u delu hrvatskog društva.

"Država u kojoj neonacisti postavljaju table u Jasenovcu, u kojoj je zabranjena ćirilica, u kojoj ulice i trgovi nose imena ustaških ideologa i terorista, koja se hrani ksenofobijom i strahom od suseda, ima najviše razloga da se plaši same sebe i unutrašnjeg ekstremizma", poručuje Selaković.

Reagovao je i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji je rekao da "u Hrvatskoj znaju da između Vučića i Hitlera nema sličnosti, ali bolje znaju da između politike prema Srbima i Srbiji savremene Hrvatske i NDH nema ni malo razlike".

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je da Srbija nikad nije bila fašistička država, niti imala takvu vlast.

"Svako poređenje Srbije i predsednika Vučića sa fašizmom je zlonamerno i sramno. Nadam se da će hrvatske institucije i političari reagovati i osuditi ovakvo ponašanje i pokazati da se ne slažu sa ostrašćenim napadima i vređanjem Srbije i njenog rukovodstva", naglasila je Mihajlovićeva.

Oglasio se i ministar finansija Siniša Mali koji je naveo da mržnja prema srpskom narodu koja dolazi iz Hrvatske svakog dana dobija sve veće razmere.

"Srbija nikad nije bila i nikad neće biti fašistička država, dok u Hrvatskoj i dalje imate nazive ulica koji nose imena ustaša. Nećemo nikad zaboraviti žrtve ustaških zločina za vreme Drugog svetskog rata, niti sva zlodela koja su se dešavala u logoru Jasenovac, na teritoriji Nezavisne države Hrvatske. Potpuno sraman i licemeran čin, koji iziskuje najstrašniju osudu. Na hrvatske frustracije, mi ćemo odgovoriti radom i rezultatima", ukazao je Mali.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je naslovna strana hrvatskog magazina Ekspres neuspeli pokušaj sramnog izvrtanja istorijske percepcije Srbije.

"Ovakva retorika, koja je jasan primer govora mržnje i njenog raspirivanja u regionu, a dolazi iz članice Evropske unije, pokazatelj je da Hrvatska, ni nakon gotovo decenije članstva, očigledno još nije usvojila temeljne evropske vrednosti", navela je Joksimovićeva.

Ministarka kulture i informisanja Maje Gojković najoštrije je osudila "medijsku kampanju koja se kontinuirano vodi u Hrvatskoj protiv Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, a koja je kulminirala sramotnom naslovnom stranom Ekspresa i fotomontažom, kojom se Srbija i predsednik Vučić porede sa nacizmom".

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво