Читај ми!

Erdogan protiv nametanja izmena Izbornog zakona u BiH

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u Sarajevu da se protivi bilo kakvom nametanju odluka kada je reč o izmenama Izbornog zakona BiH.

Na pitanje da li podržava visokog predstavnika Kristijana Šmita da donese političke izmene Izbornog zakona, Redžep Tajip Erdogan nije pozitivno odgovorio. Ocenjuje da bi to narušilo demokratiju.

"Odluke u vezi sa Izbornim zakonom donose ova trojica lidera, oni treba da donesu tu odluku. Ovde ne treba da imamo intervenciju visokog predstavnika. To se kosi sa demokratskim principima", rekao je Erdogan novinarima nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH i ministrima u Savetu ministara BiH.

Ukazao je na da je ostalo još mesec do izbora i da za izmene Izbornog zakona nema vremena. 

"Imamo period koji je manji od mesec dana i u ovom periodu svaka intervencija je intervencija u demokratski proces BiH. Mi smo protiv bilo kakvih intervencija u demokratskom procesu", rekao je Erdogan.

Dodao je kako su Džaferović, Dodik i Komšić doneli odluku da zemlja ide na izbore i da u ovom trenutku Turska samo želi za BiH pozitivan izborni ishod.

"Građani u BiH i Turskoj će putovati sa ličnim kartama" 

Govoreći o odnosima dveju država, predsednik Turske je najavio da će jačanje veza između njih biti nastavljeno, a kao jedan od načina osnaživanja tih odnose, odlučeno je, rekao je, da državljani Turske i Bosne i Hercegovine ubuduće granice dveju država prelaze samo uz ličnu kartu.

"Nastavljamo pružati našu razvojnu pomoć BiH i radimo na tome da se započne međusobno putovanje sa ličnim kartama između dve zemlje. Doneli smo tu odluku, naši ministri spoljnih poslova će ispoštovati procedure, a nakon toga ćemo iz Turske u BiH i iz BiH u Tursku putovati samo sa ličnim kartama", potvrdio je Erdogan.

Sličan sporazum, rekao je Erdogan, Turska će sutra potpisati i sa Srbijom, a ranije je to, podsetio je, urađeno sa Bugarskom.

Erdogan je rekao da su u razgovoru sa zvaničnicima BiH otvorene mnoge teme poput unapređenja bilateralne saradnje, trgovine, povezivanja naroda u regionu.

"Opšti izbori u BiH od velike važnosti" 

Govoreći o izborima i političkim problemima koji izazivaju krizu u BiH, Erdogan je rekao da su predstojeći Opšti izbori u BiH od velike važnosti.

"Još jednom sam istakao važnost koji pridajemo miru, kao i našu podršku BiH. Ovu državu očekuje u narednom periodu intenzivna politička agenda i od vitalnog je značaja da izbori budu transparentni. To je važno za celu regiju. Zbog toga promovisanje izborne atmosfere posebno je važno za mir i stabilnost BiH. Želim da izborni rezultati budu od koristi za celu BiH", rekao je Erdogan.

Još jednom je naglasio spremnost Turske da uz saglasnost svih strana "da sve od sebe kako bi se prevazišli problemi u BiH".

Razgovarano je, rekao je, i o unapređenju odnosa u regionu, a glavni projekat koji bi tome doprineo je gradnja auto-puta Sarajevo–Beograd koji će, kako je rekao, približiti ne samo države, već i narode.

"Veliku važnost pridajemo projektu auto-puta. Moje kolege su ukazale na važne stvari u vezi sa ovim projektom po pitanju finansija, i naložili smo da se što pre uklone ti problemi", rekao je predsednik Turske.

Erdogan je u posetu Sarajevu stigao nekoliko dana nakon zvaničnog početka predizborne kampanje.

Nakon posete BiH, Erdogan će tokom večeri stići u dvodnevnu posetu Srbniji, nakon čega će posetiti i Hrvatsku.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво