Читај ми!

Dukaj: "Cuba ransomware" stoji iza sajber napada, virus specijalno kreiran

Iza serije napada na infromatičku infrastrukturu Vlade Crne Gore stoji kriminalna grupa "Cuba ransomware", kaže tamošnji ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Prošlonedeljni sajber napadi ciljali su crnogorski javni komunalni sektor, transport i sektor telekomunikacija.

Dukaj je naveo da podatak o odgovornima za napad već stoji na dark vebu, gde će se objavljivati hakovana državna dokumenta iz određenih računara u sistemu.

Prema njegovim rečima, grupa "Cuba ransomware" je napravila poseban virus za napad na crnogorsku infrastrukturu.

"Virus koji se ne može kreirati ni za mjesec a možda ni za godinu. Ovi napadi su planirani u određenom periodu. Kreiranje virusa "zerodate" je koštalo oko deset miliona dolara i nigdje do sada nije upotrijebljen", istakao je Dukaj.

Dodao je da su vlasti u Podgorci uz pomoć američke, francuske i britanske amabasade uspostavili kontakte sa ekspertima za sajber kriminal koji će, kkao kaže veoma brzo stići u Crnu Goru.

"Sačuvali smo državu i informacioni sistem, sačuvali smo personalne podatke građana. Što se štete tiče, detaljno u ovom trenutku ne možemo reći", rekoa je Dukaj.

Hakeri nisu ciljali posebni nijednu instituciju, istakao je Dukaj, dodavši da većina institucija ima rezervne kopije podataka.

"Naši stručnjaci su juče pokušali da vrate neke informacione sisteme, i imali smo napad. Važno je da u ovom trenutku budemo zajedno, hvala medijama i IT sektoru na korektnoj saradnji", zaključio je Dukaj.

MUP Crne Gore saopštio je ranije danas da je odobren dolazak tima FBI koji će učestvovati i pomagati u istrazi o sajber napadima u toj zemlji.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије