Читај ми!

"Nezabeleženi" sajber napadi na servere crnogorske Vlade, Podgorica optužuje Rusiju

Veće za nacionalnu bezbednost Crne Gore zasedalo je zbog sajber napada na servere crnogorske Vlade. Ministar javne uprave Crne Gore Maraš Dukaj kazao je da je Crna Gora od kasno sinoć izložena novoj seriji organizovanih sajber napada na Vladinu informatičku infrastrukturu. Iz ambasade SAD u Podgorici upozoravaju da napad može uključivati poremećaje u javnom komunalnom sektoru, transportu i sektoru telekomunikacija. NATO upoznat sa izveštajima i spreman da pomogne. Agencija za nacionalnu bezbednost tvrdi da su napad koordinisale ruske službe, prenosi RTCG. Elektrane prebačene na manualno upravljanje.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da su sajber napadi usmereni na crnogorske institucije i najavio da će biti formiran dvadesetčetvoročasovni operativni tim.

Napadi su, kako je poručio nakon sednice Veća za nacionalnu bezbednost, počeli kasno uveče u petak, i od tada traju permanentno.

"Pozvaćemo i ljude iz privrede i akademske zajednice da pomognu u stvaranju zaštite. Tražićemo i međunarodnu pomoć za povratak podataka i prevenciju budućih napada", naveo je Abazović.

Poručio je svima da povećaju sajber bezbednost i dodao da će učiniti sve da se deo vitalnog sistema (Uprava policije, Agencija za nacionalnu bezbjednost...) što pre vrati u mrežu.

Kazao je da je otežan rad državnog aparata, ali da ne treba "dizati paniku", te da se to dešava i u drugim državama.

To su, kako je kazao, zaključci Veća, a naredne sedmice će imati informacije o nanetoj šteti.

Na pitanje da li je tačno da su ispostavljeni finansijski zahtevi za zarobljene podatke kazao je da ne bi to sada iznosio jer nema jasnih podataka, i da je sve što je objavljeno u domenu spekulacija.

"Ne možemo da potvrdimo da li iza ovog stoji pojedinac, država...u drugim državama je uz ovakve zahtjeve stizao odštetni zahtjev, ali u ovom slučaju je drugačije. Nekoliko institucija je napadnuto, između ostalih i Ministarstvo finansija koje je bekapovalo određene podatke", istakao je Abazović.

Ponovio je da neko želi da iskoristi političku situaciju za dodatnu destabilizaciju i da će "vrijeme pokazati ko stoji iza toga."

Rekao je da je ovakva situacija bila i pre nego je formirana trenutna vlast.

Abazović je saopštio da postoji više firmi koje na nivou državne uprave održavaju informacione sisteme, ali da ova dešavanja ne bi dovodio u vezu sa njima.

Ministar odbrane: Lični podaci građana zaštićeni, jedan deo izgubljen

Ministar odbrane Crne Gore Raško Konjević je govoreći o sajber napadima na informacioni sistem državne uprave kazao da je reč o napadu najvećeg obima do sada, i potvrdio tvrdnje ANB-a da iza napada stoji Rusija. Podaci građana nisu ugroženi, ali kako kaže, jedan deo Vladinih podataka neminovno će biti izgubljen.

Reč je, kako kaže, o visoko sofisticiranim napadima koji nisu deo pojedinca.

"Iza ovog napada iz dosadašnjih iskustava ljudi iz struke stoje određeni državni resursi koje neko ima na raspolaganju. Ko bi mogao da ima neku vrstu političkog interesa da nanese ovu vrstu štete Crnoj Gori. Držim da postoji dovoljno sumnje da je istina da je Rusija iza napada", kazao je Konjević i podsetio da je Rusija Crnu Goru zbog odluka koje je donosila u prethodnom periodu definisala kao neprijateljsku državu.

"Sa te strane postoji vrsta političke pozadine", kazao je Konjević.

Naveo je da je formiran Operativni tim koji će pratiti situaciju i izdavati preporuke, naloge i sugestije.

"Operativni tim će donijeti odluku da jedan dio korporativnog znanja koje imamo u Crnoj Gori angažujemo, i da pokušamo da minimiziramo štetu koje će neminovno biti. Ovakvi napadi će se nastavljati i u Crnoj Gori i u drugim zemljama", rekao je Konjević.

Dodaje da su lični podaci građana zaštićeni.

"Ali sigurno je da će jedan dio podataka biti izgubljen. Rad operativnog tima i stručna pomoć od partnerskih služni će biti usmjeren na vraćanje dijela podataka", naveo je Konjević.

Kaže da je to napad najvećeg obima, ali nije jedini sa kojim se Crna Gora do sada suočavala.

Napominje da je na sednici Savjeta za nacionalnu bezbednost načelno dogovoreno da se deluje u nekoliko pravaca.

"Da Crna Gora sarađuje sa partnerima i da aktivira taj vid pomoći. Pomoć partnera ogleda se u znanju i u alatima koje imaju", kazao je Konjević.

ANB: Do sada nezabeležen napad 

Agencija za nacionalnu bezbednost navodi da takav sajber napad nije zabeležen nigde drugde i da postoji bojazan da vrhunac još nije dostignut i dodaje da bi na meti mogla da bude sva "kritična infrastruktura"- elektroprenosni sistem, vodovodi..

Primarna meta je struktura državnih organa, a Maraš ističe da su stručnjaci resora na čijem je čelu pravovremeno preduzeli odbrambene mere.

"Iako su trenutno iz bezbjednosnih razloga određeni servisi privremeno isključeni, sigurnost naloga građana i privrednih subjekata ni njihovi podaci nijesu ni na koji način ugroženi. Crna Gora je o detaljima napadima, koji su umnogome nalik onima 2015. i 2016, informisala saveznike", napisao je Dukaj na Tviteru.

Predsednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović ocenio je da su najnoviji sajber napadi na Vladine servere politički motivisani, rekavši da se radi o veoma ozbiljnim napadima. 

"To je jako ozbiljna stvar, i ovo je jako ozbiljan napad. Pratimo situaciju, uključena je i Agencija za nacionalnu bezbjednost, Uprava policije, Ministarstvo odbrane. Radi se po mom sudu o politički motivisanom napadu", kazao je Abazović novinarima nakon sastanka sa predstavnicima EPCG i radnicima Željezare. 

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) prebacila je elektrane na manuelni sistem upravljanja.

Tu odluku, kako je saopšteno, doneo je predsednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović nakon razgovora sa direktorom Agencije za nacionalnu bezbednost Savom Kenterom.

NATO je upoznat sa izveštajima o sajber napadima u Crnoj Gori i spreman je da pomogne crnogorskim vlastima, saopšteno je za Glas Amerike iz Alijanse, povodom učestalih hakerskih napada na informatičku strukturu Vlade.

"NATO je važna platforma za konsultacije među saveznicima, uključujući i razmjenu informacija o zlonamjernim sajber aktivnostima. Vidjeli smo izvještaje o sajber napadima na servere crnogorske vlade. Naši eksperti su u kontaktu sa crnogorskim vlastima i spremni smo da im pružimo podršku ako je to potrebno", naveo je za neimenovani zvaničnik NATO-a.

Ocenio je da se u sajber prostoru svakodnevno vode borbe.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori upozorila je na to da je u toj državi u toku "uporni i kontinuirani" sajber napad.

"Napad može uključivati poremećaje u javnom komunalnom sektoru, transportu (uključujući granične prelaze i aerodrom) i sektoru telekomunikacija", navodi se u upozorenju Ambasade SAD.

Preporučuju da građani budu "svjesni svog okruženja", te da pregledaju lične bezbednosne stavke, kao i da imaju ažurne i lako dostupne putne isprave.

"Ograničite kretanje i putovanja do potrepština. Pratite lokalne medije za ažuriranja", neke su od preporuka američke ambasade.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара