Читај ми!

Uoči sednice Skupštine Crne Gore – rekonstrukcija vlade ili novi izbori

Da li će Crna Gora dobiti novu, rekonstruisanu vladu ili krenuti ka novim izborima – pitanja su pred crnogorskim poslanicima na vanrednoj sednici parlamenta koja će se održati u petak. Demokratski front pozvao je sve članice pobedničke većine na izborima pre dve godine da se dogovore o predstojećim koracima. Iz partije Demokrata najavljena je spremnost da svoje glasove odmah daju za smenu vlade.

Manjinska vlada premijera Dritana Abazovića, izgubila je  podršku u skupštini, posle odluke da - sa SPC potpiše Temeljni ugovor, a inicijativu o izglasavanju nepoverenja, podnela je DPS Mila Djukanovića, uz podršku još četiri partije koje ukupno imaju 36 poslanika. Za izglasavanje nepoverenja Vladi, potrebna je većina od 41-og poslaničkog glasa.

Nepuna tri i po meseca po formiranju, 43. Vladi Crne Gore preti izglasavanje nepoverenja. Ako se to ne desi u petak, o njenoj sudbini, parlament će se ponovo izjašnjavati 2. septembra, ali na zahtev Demokratskog Fronta, Pokreta za promjene, Demokrata, Demosa, Radničke partije, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore.

Moguće opcije su nova, rekonstruisana vlada, tehnička vlada i novi izbori. Demokratski front je već pozvao sve članice pobedničke većine na izborima pre dve godine, da se dogovore o predstojećim koracima.

To može da se nazove rekonstrukcijom, nazvali bi je još i poštovanjem izborne volje građana, od 30. avgusta 2020. godine, kaže poslanik Demokratskog fronta, Jovan Vučurović.

Čini mu se da posle, kako ocenjuje, dva neuspešna eksperimenta, kao što su bili ekspertska vlada Zdravka Krivokapića, i aktuelna manjinska vlada Dritana Abazovića, da bi trebalo da se najzad poštuje izborna volja građana.

"Hajde da vidimo da li postoji ta dobra volja, unutar te parlamentarne većine koju su birali građani, da li postoji volja da se dođe do rekonstrukcije", dodaje Vučurović.

Premijer Abazović je izrazio spremnost da sa partijama bivše parlamentarne većine, pronađe model za rekonstrukciju vlade, ukoliko ona u petak opstane, a kako bi se u Crnoj Gori izbegao bilo koji vid destabilizacije. Uoči odlučivanja o poverenju, Abazović sumira sve što je urađeno za prethodnih 100 dana.

"Radimo da tešku jesen i zimu što spremnije dočekamo. Ispunjavamo sve što smo obećali. Ne ostavljamo ništa za sjutra. Sve odmah i sad. Za čistu, zelenu, evropsku Crnu Goru. Neka padne, da osvježi", istakoa je Abazović.

Iz partije Demokrata, koja, sa svojih devet poslanika, može biti presudna tokom sutrašnjeg odlučivanja, najavljena je spremnost da svoje glasove odmah daju za smenu vlade, ali i da će konačnu odluku predsedništvo partije doneti uoči skupštinske sednice.

O stavu koji će zauzeti u petak, treba da odluče i Bošnjačka stranka i Prava Crna Gora.

Za sada, u svetlu mogućih kombinacija, ishod sednice parlamenta je nepoznanica. Jasno je, međutim, da Vlada Dritana Abazovića više nema podršku ni skupštinske većine ni opozicije.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво