Čitaj mi!

Policija sa Cetinja utvrđuje okolnosti zločina i kako je likvidiran ubica

Uprava policije saopštila je da i dalje utvrđuju da li je Cetinjanin Vuk Borilović, koji je juče ubio 10 osoba, preminuo od posledica teškog ranjavanja ili metka koji je naknadno ispalio jedan građanin.

Policija poručuje i da će ispitati postupanje svih službenika u ovom slučaju. Imaju indicije o promenama u ponašanju Vuka Borilovića, ali kako kažu u policiji, ne i o potencijalnom izvršenju ovakvog zločina.

Kažu da je tim povodom Boriloviću bio zakazan specijalistički pregled. Policija nema saznanja, niti je prijavljivano, da su postojali raniji konflikti, niti napad u poslednjem periodu Borilovića na porodicu podstanara.

Kako podsećaju u Upravi policije, dežurnu službu Odeljenja bezbednosti Cetinje juče su u 15.30 obavestili građani da je pucano iz vatrenog oružja u naselju Medovina.

"Takođe, na osnovu do sada sprovedenih izviđajnih radnji, uključujući i izjave, odnosno prikupljena obaveštenja proizlazi da je oko 15.30, V. B. (34) obavio telefonski razgovor sa drugim licem, čiji identitet za sada, iz razloga zaštite oštećenih i svedoka, nećemo saopštavati, a u kojem je, između ostalog, saopštio da je u svojoj kući lišio života porodicu koja je kod njega stanovala, odnosno dvoje maloletne dece. Ovom razgovoru je prethodio još jedan razgovor o čijoj sadržini i identitetu osoba se za sada, iz istih razloga, nećemo izjašnjavati, ali koji potvrđuju prethodne navode", navodi policija. 

Policija u Borilovića ispalila oko 20 metaka 

Na lice mesta su, kako kažu, hitno upućeni raspoloživi policijski službenici.

"Prilikom dolaska, u blizini naselja Medovina, oni su čuli pucnje, vrisku i galamu meštana. Istovremeno, videvši ih, osumnjičeni V. B. je upotrebio vatreno oružje prema policijskim službenicima koji su, usled ispunjenosti zakonskih uslova, uzvratili upotrebom vatrenog oružja u cilju onesposobljavanja napadača. Tada je od strane policijskih službenika u pravcu izvršioca teškog krivičnog dela ispaljeno oko 20 projektila", navode u upravi policije.

Prilikom razmene vatre, kako kažu, jedan službenik Uprave policije ranjen je glavu.

"Do sada sprovedene mere i radnje ukazuju da je jedan od projektila koji je ispaljen od strane policijskih službenika pogodio V. B. i tom prilikom ga teško ranio. Nakon naizmenične upotrebe vatrenog oružja od strane policijskih službenika i V. B., shodno njihovim izjavama i izveštajima, u jednom trenutku više nije bilo upotrebe oružja od strane V. B.", navodi policija.

Dodaju u saopštenju, ovo povrđuje i izjava svedoka koji je telefonom razgovarao sa V. B. oko 15.50, odnosno dvadesetak minuta posle telefonskog razgovora koji je prethodno vodio V. B. Po izjavi svedoka, u ovom telefonskom razgovoru od 15.50, V. B. je izjavio da je lišio života nekoliko osoba i da je teško ranjen i da misli da neće preživeti", navodi policija.

Policija nije izlazila sa saopštenjima za javnost iz, kako kažu, objektivnih razloga, odnosno sve dok nesumnjivo nisu bile utvrđene činjenice i posledice u ovom, za crnogorske okolnosti, nezapamćenom slučaju.

"Verujemo i da je to bio jedini odgovoran pristup, a posebno imajući u vidu da bi objavljivanje bilo kakvih nedovoljno proverenih informacija, a takvih je imajući u vidu osobenost okolnosti bilo mnogo i mogle su voditi negativnim posledicama. Takođe, odmah po izveštavanju policijskih službenika o okolnostima na licu mesta i lociranja ranjenog počinioca teških krivičnih dela, kao i blokiranja dela područja radi zaštite građana i stvaranja preduslova za delovanje taktičke jedinice, otpočeta je procedura angažovanja specijalne taktičke jedinice (PTJ), a u međuvremenu je nastupila i smrt V. B.", poručuje policija.

"I dalje se utvrđuju okolnosti da li je smrt nastupila kao posedica teškog ranjavanja ili naknadnog ispaljivanja projektila na za sada tačno neutvrđen način od strane građanina. U tom smislu, policija ima određene podatke i indicije koji se proveravaju daljim policijsko-tužilačkom aktivnostima", poručuju iz policije.

Uprava policije će, kako kažu, takođe shodno svojim procedurama, u okviru kompletnog utvrđivanja činjenica o ovom slučaju, proveriti i sva postupanja svojih službenika kako bi merodavno utvrdili da li su ona bila u skladu sa zakonom i standardima.

"U interesu javnosti, ukazujemo da na osnovu prikupljenih saznanja postoje indicije zasnovane na iskazima lica iz neposrednog okruženja V. B., koje su ukazivale na promene u njegovom ponašanju, ali ne i na potencijalno izvršenje ovakvog zločina, te je tim povodom bio zakazan specijalistički pregled V. B. Naglašavamo i da ne postoje saznanja, niti je policiji prijavljivano, da su postojali raniji konflikti, niti bilo kakav prethodni napad u poslednjem periodu od strane V. B. na porodicu podstanara. U istom smislu, ne treba dovoditi u uzročno-posledičnu vezu izvršenje ovog teškog zločina sa bilo kakvim protivpravnim ponašanjima iz prethodnog perioda", stoji u saopštenju Uprave policije. 

Cetinjanin koji je pucao u Boriloviča nedostupan policiji

Načelnik Odseka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru za borbu protiv kriminala MUP Crne Gore Aleksandar Bošković potvrdio je danas da Cetinjanin N.K., koji je pucao juče na ubicu Vuka Borilovića, nije trenutno dostupan policiji i još uvijek nije ustanovljeno da li je Borilović preminuo od projektila koje su u njega ispalili policajci ili N.K. 

"Preduzimaju se određene mere i radnje da bi se obezbedilo prisustvo N.K. u čitavom ovom postupku", kazao je Bošković.

Na pitanje da li je otkriven motiv jučerašnjeg zločina koji je na Cetinju izvršio Borilović, Bošković kaže da su istražne mere i aktivnosti još uvek u toku, prenosi RTCG. 

Uprava policije apeluje na solidarnost

Policija apeluje "I da se ovaj tragični događaj ne zloupotrebljava u javnom životu i na društvenim mrežama, kroz stavljanje u pogrešan ili manipulativan kontekst, jer zlonamerno, netačno i neutemeljeno iznošenje činjenica u odnosu na pojedince, kao i na sled događaja, nije izraz ni poštovanja prema žrtava niti pomaže nadležnim institucijama da sve procedure okončaju u skladu sa zakonom.

Veoma je važno, posebno u kontekstu brojnih neodgovornih komentara, objava, saopštenja i ponašanja da se spreče bilo kakvi povodi za dalje konflikte između porodica, a pogotovo u okviru negativnih običaja koji treba da budu iskorenjeni na području Crne Gore", poručuju iz policije.

Apeluju i na medije da za sve informacije pitaju policiju i tužilaštvo i da, shodno profesionalnim standardima, proveravaju sve navode pre objavljivanja.

"Uprava policije će nastaviti da informiše javnost o svim detaljima ovog slučaja, a izražavamo nadu i da će javnost imati razumevanja da svaka informacija koju Uprava policije daje zahteva višestruke provere, a što zahteva određeno vreme", zaključuje se u saopštenju policije.