Читај ми!

Tirana usvojila rezoluciju kojom nastoji da "sruši" izveštaj Dika Martija o zločinima OVK

Skupština Albanije jednoglasno je, sa 125 glasova poslanika, izglasala rezoluciju kojom želi da u Strazburu odbaci optužbe za trgovinu ljudskim organima tokom sukoba na Kosovu, i ostale tvrdnje koje proizilaze iz izveštaja Saveta Evrope.

Rezolucijom Skupština Albanije nastoji da proglasi neosnovanim tvrdnje o trgovini organima i traži od Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da preispita rezoluciju kojom se odobrava izveštaj švajcarskog senatora Dika Martija i podignute optužbe koje ocenjuje kao "nepotkrepljene, nedokazane i nezasnovane na dokazima i činjenicama", prenose mediji u Tirani.

Od Parlamentarne skupštine Saveta Evrope će biti zatraženo da "napravi naknadni izveštaj i reviziju Rezolucije 1782" koja je dala povod za optužbe o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji tokom 1998-1999. godine.

Izveštaj, koji je 2010. sačinio Dik Marti, švajcarski političar i bivši član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, bio je povod za osnivanje Specijalizovanih komora Kosova, suda pred kojim su bivši lideri iz vrha Oslobodilačke vojske Kosova i kojima se očekuje suđenje po optužbama za ratne zločine nad srpskim civilima i albanskim političkim neistomišljenicima.

Rezoluciju usvojenu kasno sinoć u Tirani inicirali su poslanici vladajuće Socijalističke partije premijera Edija Rame.

Rama je pre usvajanja rezolucije rekao da se njenim usvajanjem želi vraćanje dostojanstva albanskog naroda i boraca OVK.

"Albanija će se nositi sa narušenim ugledom albanskog naroda i to će učiniti dostojanstveno. Glas Albanije će se čuti u Strazburu", naveo je je Rama i ocenio da istražni proces, kako kaže, nije doneo pravdu, ali je učinio žrtvama glavne ličnosti OVK.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво