Читај ми!

Pupovac: Nije smelo da dođe do zabrane Vučićeve posete

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac istakao je da nije smelo da dođe do zabrane predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac. Pozvao je sve da spreče dalju eskalaciju i da "udahnu duboko pre nego što krenu u bilo koji verbalni ili politički korak koji može teško da naruši ionako narušene odnose".

Milorad Pupovac, koji je, kako prenosi Indeks, navodno obavestio hrvatsku vladu da Vučić namerava da dođe u posetu Jasenovcu, rekao je na konferenciji za novinare u Zagrebu, da nije smelo da dođe "do ovakve situacije i do ovakvog odlučivanja".

"Nije se smelo dogoditi da se traže alternativni načini kako da se ta poseta obezbedi i prođe u redu. Postojala je u dva navrata komunikacija kad bi to trebalo da se dogodi, pa je odloženo. Ovog puta nije bilo komunikacije, moj pokušaj za tu komunikaciju je propao. I to je ozbiljan problem", naglasio je Pupovac.

Ocenio je da "ovo nije mali povod" i dodao da je reč o osetljivom, traumatičnom i bolnom pitanju.

Pupovac je izrazio bojazan da zbog ove situacije, kako je rekao, ionako loši odnosi između Hrvatske i Srbije mogu biti pogoršani i da bi komunikacija mogla da bude još gora nego sada.

Kaže i da ovo pokazuje odsustvo želje da se ovakve stvari ne događaju.

"Jasenovac je mesto za iskazivanje pijeteta strašnom zločinu i strašnom broju žrtava, gde se gradi pomirenje, naročito između Hrvata i Srba, naročito nakon novih žrtava u ratovima devedesetih. Ovo što se dogodilo je posledica nedovoljnog shvatanja o tome šta je Jasenovac i nedovoljnog slušanja nas kad su u pitanju jasenovačke i sve druge žrtve", naveo je Pupovac.

Izrazio je nadu da "nakon ovoga sve ono što je bilo posloženo kao iskorak u odnosima između Srbije i Hrvatske, u pravima manjina u Hrvatskoj i Srbiji neće biti pokidano".

Pupovac je pozvao sve da spreče dalju eskalaciju i da "udahnu duboko pre nego što krenu u bilo koji verbalni ili politički korak koji može teško da naruši ionako narušene odnose".

"Pozivam sve i da se u što kraćem mogućem roku posvete komunikaciji i da slušaju one koji su dobre vere i volje", poručio je Pupovac.

субота, 30. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво