Читај ми!

Ustavni sud BiH stavio van snage zakon o neprimenjivanju Inckove odluke

Ustavni sud BiH razmatrao je zahtev sedam delegata Veća naroda Republike Srpske, o oceni ustavnosti Zakona o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani negiranja genocida.

Sud je na plenarnom zasedanju van snage stavio taj zakon. U obrazloženju odluke, između ostalog, utvrdio je da ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom BiH.

"Ustavni sud je odlučio da sporni zakon prestaje da važi kad se ova odluka objavi u Službenom glasniku BiH. Ustavni sud je utvrdio da predmetni zakon nije u skladu sa članom 1.2 Ustava BiH. a član 1.2 definiše BiH kao demokratsku zemlju koja funkcioniše na osnovu zakona i standarda, te da se u BiH primenjuje sistem slobodnih demokratskih izbora", rekao je potpredsednik Ustavnog suda Mirsad Ćeman.

Ćeman je istakao da se sud rukovodio ranijom praksom u nekim sličnim predmetima.

"I to zato jer je visoki predstavnik postupao kao zakonodavna institucija, menjajući nadležan organ, a to je u konkretnom slučaju Parlamentarna skupština BiH", pojasnio je Ćeman.

Podsećamo, delegati su apelaciju Ustavnom sudu BiH podneli nakon što je Ustavni sud Republike Srpske u septembru prošle godine odbacio veto Kluba Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske na usvojeni Zakon.

Veće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske ocenilo je da Zakonom nije povređen nacionalni interes Bošnjaka.

Cvijanović: Politička odluka 

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je to što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, a koji je u usvojila Narodna skupština Republike Srpske još jedna u nizu političkih odluka.

"U suštini, oni su trebali da proglase neustavnim intervenciju tadašnjeg visokog predstavnika Valentina Incka, zato što on nije ovlašćen nikakvim međunarodnim ugovorom. Nije ovlašćen da donosi bilo kakve izmjene i dopune zakona, niti da nameće zakone", navodi Cvijanovićeva.

Takođe ističe da nije bio ovlašćen ni da sankcioniše bilo koga.

"Ni po domaćem zakonu visoki predstavnik ne može da nameće zakone, a ni da donosi bilo kakve odluke. Navikli smo na ovakve intervencije. One se dešavaju u nizu, sa namerom da se pravi novi ustavni sistem, a ne da se obezbedi poštovanje Ustava", ističe Cvijanovićeva.

Misli da je ovde u pitanju politički obračun.

"Ovo nije nikakvo iznenađenje. Republika Srpska ide dalje i donosimo zakone u skladu sa svojim nadležnostima", istakla je predsednica Republike Srpske.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије