Читај ми!

Šta priprema Tirana kao evropska prestonica mladih

Pre tri godine Novi Sad je bio evropska prestonica mladih, a ove godine je to Tirana. Obeležava se kroz osam različitih programa u kojima će mladi prikazati ideje za dalji kulturni i ekonomski razvoj grada.

Jedan od glavnih gradova Evrope sa najvećim udelom mladih u stanovništvu, ove godine je njihova prestonica. U Tirani i drugim albanskim gradovima organizovano je više od 1.000 događaja.

Tirana ponosno nosi titulu evropske prestonice mladih i to na svakom koraku. Na gotovo svim semaforima u centru grada, umesto standardnih obeležja, vidi se slovo "T" koje je simbol ovogodišnjih proslava.

"Tirana je od grada koji je bio najizolovaniji u Evropi, postao grad sa 144 nacionalnosti. To je kosmopolitska revolucija u jednoj generaciji. Želimo da očuvamo tu reputaciju, a ova titula tome doprinosi. Povećava, takođe, i zaradu svima u gradu. Naš cilj je da iskoristimo ovaj trenutak", ističe gradonačelnik Tirane Erion Veljaj.

Glavna poruka svih događaja je da mladi postanu glasniji i aktivniji deo društva. U podnošenju prijave i organizaciji manifestacija oslonili su se na iskusne kolege iz Novog Sada.

"Od početka podnošenja prijave, u kontaktu smo sa kolegama iz Novog Sada, s kojima sarađujemo godinama unazad. Vrlo smo im zahvalni što su sa nama podelili svoje iskustvo i što su nam ukazali na greške koje su pravili kako bismo mogli da ih ispravimo", kaže Irena Topali iz Nacionalnog kongresa mladih Albanije.

Gljindžad Madi, odbornik skupštine Tirane naglašava da je važno da pokažu da su i oni Evropljani, kao i mladi iz drugih zemalja našeg kontinenta. "Važno je i da iznesemo probleme s kojima se suočavamo: najveći su nezaposlenost i male plate, isto kao i u drugim zemljama regiona", navodi Madi.

Do sada je 14 gradova ponelo titulu omladinske prestonice Evrope. Naredne godine ona ide u ruke poljskog Lublina, a 2024. seli se u belgijski Gent.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара