Читај ми!

Severna Makedonija, između veta i nereda

Makedonska opozicija danima protestuje zbog francuskog predloga za sporazum sa Bugarskom, čiji je cilj da se otklone prepreke na putu ka Evropskoj uniji. Desetine policijaca je povređeno, a desetak građana privedeno. Početak pregovora Unije sa Skopljem blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane vezao za napredak Severne Makedonije. Predsednik Vučić pozvao je Makedonce da razmisle o francuskom rešenju, jer, kako je rekao, državu treba gurati napred. Albanski premijer pozvao je Skoplje da prihvati predlog iz Pariza.

Sedamnaest godina Skoplje čeka da započne pregovore sa Evropskom Unijom. Kad su promenili ime države, podigla se grčka rampa, ali se ubrzo spustila bugarska rampa.

Posle još jednog propuštenog evropskog samita, bugarski parlament dao je zeleno svetlo. Bugarske uslove, donekle je ublažio francuski predlog. Ali je izazvao i proteste i međuetničke tenzije. Na Trgu Skenderbeg - kamenice, jaja i pretnje vatrenim oružjem.

"Ti protesti eskalirali su nasiljem protekla 24 sata, javna reakcija je protiv nasilja i mislim da protesti ne mogu eskalirati", kaže Petar Arsovski, politički analitičar iz Skoplja.

Francuski predlog predviđa da dinamika makedonskog evropskog puta zavisi od toga da li će, na prvom mestu, promenom Ustava garantovati prava bugarskoj manjini.

Podsećajući na Orhidski i Prespanski sporazum Emanuel Makron kaže da se ponos makedonskog naroda ne dovodi u pitanje.

"Snaga da se promeni kurs istorije je u vašim rukama. Neću vam reći da je ovaj predlog savršen, ali može da otkloni prepreke na vašem evropskom putu. Kao i svaki dogovor, i ovaj je stvar kompromisa i balansiranja. On ne dovodi u pitanje postojanje makedonskog jezika, koji je činilac vašeg identiteta", rekao je Makron.

Miloš Nikolić, predsednik LIBEK-a, kaže da Severna Makedonija treba streteški da razmišlja, ako bi prihvatila predlog iza koga stoji cela EU ona bi time poslala signal dobre volje, da želi da bude deo same Unije. 

Ukoliko se predlog odbije ili odloži, kaže Nikolić, onda se dovodi u pitanje kredibilitet liderstva u okviru same EU, da li je EU sposobna da reši regionalnu mini krizu. 

Bugari možda opet na izbore 

Da li je Brisel predlogom podržao "nacionalističke" zahteve Bugarske? Bugarski parlament svoje uslove ispostavio je dan pošto je Vlada pala - pa će Bugari možda i četvrti put na izbore od aprila prošle godine. Navodno upravo zbog pitanja veta za Skoplje, isporuke oružja Ukrajini - suštinski zbog unutrašnjih reformi.

Modifikovani predlog bugarskih uslova karakteriše se kao bugarizacija uslova za članstvo u Evropskoj uniji.

"Mislim da je to loš presedan i da bi ovo trebalo da bude poslednji put da se takvi identitetski sporovi uključuju u zvanični pregovarački okvir o EU i mislim da bi ponovo uz slanje pozitivnog signala od Severne Makedonije ovo zaista trebalo da bude poslednji put da govorimo o arbitrarnom i jako lošem postupku države članica prema potencijalnoj članici", kaže Miloš Nikolić. 

Za makedonske vlasti francuski predlog" je dobar kompromis", ali teško će do dvotrećinske većine u Sobranju za izmenu Ustava. Podrška od koalicione vlade SDSM i albanske DUI, dela Albanaca iz opozicije i predsednika Pendarovskog. Neprihvatljivo - kažu u opozicinoj VMRO-DPMNE i levici.

Da li je ugrožen i sporazum o imenu države

Situacija se naizgled dodatno usložnjava, pitanjem da li je i Prespanski sporazum o imenu države ugrožen.

"Mislim da neće biti energije da se ugovor iz Prespe promeni, ako se ne bi prihvatio francuski predlog. Jasne su bile poruke međunarodne zajednice posebno EU da je ovaj predlog njihov konačni usaglašeni predlog i ne možemo očekivati modifikacije ako ga ne prihvatimo. U tom slučaju ćemo ostati na pauzi dok se ne završi unutrašnja debata i dok mi ne odlučimo da li želimo EU ili ne", rekao je Petar Arsovski.

Bugarska je već formalno prihvatila francuski predlog. Čeka se odluka parlamenta Severne Makedonije, ali sednica Sobranja za konsultacije o tom pitanju još nije zakazana.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се