Čitaj mi!

Afera 5,00 – u središtu supruga i sin hrvatskog predsednika

Hrvatsko Ministarstvo nauke i prosvete pokrenulo je inspekcijski postupak u školi koju pohađa sin predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, nakon što je njegova supruga, kako tvrdi "Jutarnji list", vršila pritisak na direktorku da se njihovom sinu već zaključene ocene iz četvorki promene u petice. Da je to meni mama napravila kad sam imao 17 godina, ja bih poludeo, ali mama je mama, poručio je hrvatski predsednik.

Kako navodi Jutarnji list, Sanja Musić Milanović je uputila mejl direktorki zagrebačke Klasične gimnazije, razrednom starešini i školskom psihologu, u kome kao razlog za promenu ocena navodi nepravilnosti u nastavi matematike i latinskog jezika.

Reagovao je i hrvatski predsednik koji je potvrdio da je njegova supruga mejl poslala sa službenog mejla Ureda predsednika.

"Zašto je Sanja slala mejl sa službenog mejla? Dajte, molim vas, imate lopove u Vladi, a vi mene pitate zašto je mejl poslat sa službenog mejla", naveo je hrvatski predsednik.

"Ono što sam vidio je da je Sanja napisala mejl, ostavila je brazdu duboku tri metra, u kojem navodi neke primjere. Neka pošalju prosvjetnu inspekciju... Moj sin je već sazrio, ima sedamnaest i po godina. To je kriminalna organizacija... Utjecaj moje žene je nikakav. Ali ona je moja supruga i sve što piše se gleda drukčije. Da je to meni mama napravila kad sam imao 17 godina, ja bih poludio, ali mama je mama", dodaje Milanović.

Ministarstvo: Postoji mogućnost promene zaključene ocene

Oglasilo se i hrvatsko Ministarstvo nauke i prosvete koje u saopštenju navodi da je pokrenut inspecijski postupak, prenosi Jutarnji list.

Kako navode u saopštenju, postoji mogućnost promene zaključene ocene, a zakonom je definisano da učenik ili roditelj koji nije zadovoljan zaključenom ocenom iz pojedinog nastavnog predmeta ima pravo u roku od dva dana od završetka nastavne godine da podnese zahtev nastavničkom veću radi polaganja ispita pred komisijom, a polaganje ispita pred komisijom sprovodi se u roku od dva dana od dana podnošenja zahteva.

Ističu i da komisiju čine tri člana koja određuje nastavničko veće škole, a ocena komisije je konačna. Način polaganja ispita pred komisijom uređuje se statutom škole.

"U skladu s navedenim, svaki roditelj koji nije zadovoljan zaključenom ocjenom iz pojedinog predmeta može postupiti prema ranije opisanoj proceduri. U svim drugim slučajevima škola nije dužna postupati", ističe se u saopštenju Ministarstva.