Čitaj mi!

Grčke vlasti naložile evakuaciju zbog velikog požara

Veliki šumski požar izmakao je kontroli severno od Atine, zbog čega su grčke vlasti naložile evakuaciju obližnjeg priobalnog grada kao meru predostrožnosti.

Jak vetar raspirivao je vatru koju su podstakle visoke temperature u oblasti Šimatarija, na oko 50 kilometara od Atine, glavnog grada Grčke.

Vlasti su pozvale stanovnike da napuste grad Dilesi i zaustavile lokalnu voznu liniju, jer se više od 100 vatrogasaca, uz podršku četiri aviona i dva helikoptera, borilo sa požarom.

Spasilačke ekipe pokušavale su i da ugase požar u oblasti Ahaje, na južnom poluostrvu Peloponez, gde su evakuisana četiri sela.

U nedelju uveče, lokalne vlasti pozvale su stanovnike ugroženih opština da se odmah evakuišu u Agrapidohori, preneo je Katimerini.

Zamenik guvernera Ilije Vasilis Janopulos rekao je da se vatra širi ka opštinama Kotrona i Karajanika, koje su već evakuisane, dok se vatrogasna brigada bori sa požarom, kako vatra ne bi stigla do sela Lata u planini.

Prema njegovim rečima, "Lata je vrlo nezgodno mesto jer ima gustu vegetaciju" i vatrogasci su već u toj oblasti.

Janopulos je rekao da je vatrogasna jedinica uspela da zaustavi požar koji je išao ka selu Valmi, a vatra je stigla na 150 metara od kuća.

Prošle godine, šumski požari opustošili su oko 300.000 hektara šuma, a Grčka je pretrpela najgori toplotni talas u poslednjih 30 godina.