Читај ми!

Državljanin Srbije optužen u Rijeci za ratni zločin

Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci optužilo je državljanina Srbije (65) za ratni zločin protiv civilnog stanovništva jer je, kako se tvrdi, 1995, kao komandant tadašnjeg vojnog aerodroma u Udbini i brigade Vojske srpske Krajine, naredio vazdušni napad na Gospić u kojem su poginula tri civila, prenela je Hina.

Državljanina Srbije tužilaštvo tereti da je 4. avgusta 1995. tokom oružanog sukoba, kao komandant tadašnjeg aerodroma u Udbini i zapovednik 105. vazduhoplovne brigade Vojske srpske Krajine, naredio napad.

Taj čin, navodi se, protivan je odredbama Ženevske konvencije za zaštitu civila u vreme rata, saopštilo je riječko županijsko tužilaštvo.

"Nakon dovršenih planiranih borbenih letova i delovanja po položajima Hrvatske vojske, optuženi 65-godišnji državljanin Srbije je zajedno s danas pokojnim zapovednikom 92. mešovite avijacijske brigade Vojske Republike Srpske odlučio da se u znak odmazde zbog artiljerijskog delovanja Hrvatske vojske po aerodromu obavi neselektivni napad na Gospić", navodi se.

Nakon toga je, kažu, iz vojno-vazduhoplovne baze Udbina poleteo avionom tipa J-22 Orao i oko 17.20 sati bombardovao sedište Gospića s 11 avionskih bombi.

Posledica tog napada bila je smrt troje civila, teško povređivanje još dvoje i lakše nekoliko civila u Gospiću, navodi se u saopštenju.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво