Читај ми!

Obeležavanje Vidovdana u RS, Cvijanovićeva odlikovala Mojsilovića

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović dodelila je, na proslavi Vidovdana – krsne slave Vojske RS i Trećeg pešadijskog RS puka, brojna priznanja zaslužnim organizacijama i pojedincima u odbrani Srpske, uključujući načelniku Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića.

Cvijanović je u manastiru Gomionica kod Banjaluke odlikovala Mojsilovića Ordenom zastave Srpske sa srebrnim vencem za izvanredne zasluge u posleratnom razvoju Srpske, učvršćivanju mira i međunarodne saradnje, kao i za rezultate i dostignuća od šireg značaja i razvoja u afirmaciji Srpske, prenosi RTRS.

U manastiru Gomionica služeni su sveta arhijerejska liturgija i parastos poginulim srpskim borcima od Kosovskog boja do danas povodom obeležavanja Vidovdana, u prisustvu Cvijanovićeve i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Cvijanović rekla je da moramo ceniti i sećati se žrtava koje su date za slobodu i istakla da su današnje okolnosti složene, da se treba boriti sa pritiscima, ne ugroćavajući drugima njihova prava.

Dodik je rekao da je Vidovdan snažan motiv okupljanja i poručio da Vojska RS živi u narodu, a da Treći pešadijski puk RS i svi njegovi pripadnici nastavljaju tradiciju VRS.

"Očuvaćemo slobodu srpskog naroda", poručio je Dodik, a prenosi RTRS.

On je rekao da slobodu pokušavaju da ugroze "neprijatelji tražeći da ustuknemo pred pravima koja smo dobili Dejtonom".

Dodik je naglasio da srpski narod nikada nije bio podanički narod i to je ono što ga izdvaja od ostalih na Balkanu.

Liturgiji i parastosu, koji su služili preosvećeni episkopi banjalučki Jefrem i bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, prisustvovao je i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Prisustvovali su i poslanici u Narodnoj skupštini i starešine VRS, predstavnici gradova i opština, kao i predstavnici političkog, javnog i kulturnog života, te nevladinih organizacija proisteklih iz rata, kao i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama.

U okviru obeležavanja obavljen je i obred lomljenja slavskog kolača.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801  pripadnik poginuo je u ratu od 1992. do 1995. godine.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво