Čitaj mi!

Sportski avion "cesna" pao na Braču, pilot državljanin Srbije

Sportski avion "cesna" pao je jutros na hrvatskom ostrvu Braču kod pustinje Blaca. Pilot koji je državljanin Srbije i dvoje putnika državljana Austrije nisu u životnoj opasnosti.

Nezgoda se dogodila jutros u 9.36. Pilot i putnici su sami i zatražili pomoć, šaljući poruke nakon što su izgubili kontrolu nad letelicom "cesna".

U potragu za avionom bili su uključeni i dronovi, a letelica je pronađena za 40 minuta. 

Vatrogasci, koji su prvi došli na mesto pada aviona, na izrazito nepristupačnom terenu, izvukli su iz nje pilota i dvoje putnika.

Sve tri osobe bile su pri svesti kada su pronađene. Radi se o osobama srednje životne dobi, dva muškarca i jednoj ženi, prenosi HRT.

Oni su helikopterom Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva prebačeni u KBC Split, gde im je pružena medicinska pomoć, piše portal Indeks.

"Dve osobe i pilota vatrogasci su preneli do vozila. Organizovan je prevoz do aerodroma na Braču. Do splitske bolnice ih je prevezao helikopter HRZ-a, gde su zbrinuti. Za sada nemamo podataka o kojim se povredama radi, ali su svi bili pri svesti", rekao je za HRT Srđan Kušćević iz Civilne zaštite Split. 

Na lokaciji pada aviona vatrogasci su osigurali područje od požara, a policijski službenici u saradnji sa Agencijom za istraživanje nesreća u vazdušnom, pomorskom i železničkom prometu sprovode uviđaj.